Προβολές αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4), με το ειδικό φετινό θέμα εορτασμού «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή», και στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» (10-16/5/2022), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού Οδύσσεια, οργανώνουν την προβολή δύο βραβευμένων αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ, την Πέμπτη 14 Απριλίου (ώρα έναρξης 18:00), στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ «Το στρώμα της καταστροφής» (Ελλάδα, 1980, 32'), σε σκηνοθεσία Κώστα Βρεττάκου, και «Ζεύγμα: οι τελευταίες μέρες» (Γαλλία, 2000, 52'), σε σκηνοθεσία Thierry Ragobert. Τις ταινίες θα προλογίσει η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΑΓΩΝΑ, Μέμη Σπυράτου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ

«Το στρώμα της καταστροφής»

Η ανάγκη υδροδότησης της Αθήνας, γίνεται το στρώμα της καταστροφής της σημαντικής σε μέγεθος και σε ευρήματα αρχαίας Καλλίπολης που καταβυθίστηκε από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου στα τέλη της δεκαετίας του '70. Ο Κώστας Βρεττάκος, απογειώνει το είδος του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας με τον φακό του την ανασκαφή και συγχρόνως την καταβύθιση της αρχαίας πόλης. Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει το Α' Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο 21ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1980), το Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ (ΠΕΚΚ) και το Α' Βραβείο Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου. Προέρχεται από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και η προβολή πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση της κ. Τίνας Πετρούνια - Βρεττάκου.

«Ζεύγμα: οι τελευταίες μέρες»

Η κατασκευή ενός φράγματος στον Ευφράτη, στην Τουρκία, θα καταστρέψει μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τον Ιούλιο του 2000, η αρχαία πόλη Ζεύγμα θα καλυφθεί από νερά ύψους 40 μέτρων. Επιστρατεύεται μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών, αποτελούμενη από αρχαιολόγους, επιγραφολόγους και κεραμολόγους, και αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να περισωθούν τα απομεινάρια πολλών αιώνων της Ιστορίας της Μεσοποταμίας, χρησιμοποιώντας τα θεαματικότερα τεχνικά μέσα. Η ταινία παρακολουθεί το έργο των αρχαιολόγων και παράλληλα διηγείται την ιστορία αυτής της εμβληματικής πόλης που ιδρύθηκε πάνω στους δρόμους του μεταξιού, από έναν στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΓΩΝ το 2002.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ www.agonfestival.com.

Πηγή: skai.gr