«U_th festival»: Ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ εφηβικών θεατρικών ομάδων Θεσσαλονίκης

Περισσότεροι από 300 έφηβοι από σχολεία της Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας δεκαεννιά θεατρικές ομάδες της πόλης, ανεβαίνουν για δύο Σαββατοκύριακα στη σκηνή του «Ολύμπιον», στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ εφηβικών θεατρικών ομάδων, "U_th festival". Μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες από τη Θεσσαλονίκη, τα έργα τους θα παρουσιάσουν και θεατρικές ομάδες από σχολεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Το "U_th festival", που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 και στις 16-17 Απριλίου 2022, είναι μια συνδιοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας Θεάτρου αντίqρηση, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ιδέα ήταν της Δόμνας Χουρναζίδου και του Νικόλα Μαραγκόπουλου από την «αντίqρηση», οι οποίοι διέκριναν τη δυναμική του εφηβικού θεάτρου όταν ξεκίνησαν εργαστήρια που απευθύνονταν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Το Κέντρο Πολιτισμού «αγκάλιασε» αμέσως την ιδέα και στόχος των διοργανωτών είναι να εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την πόλη.

Για συγκινητική ανταπόκριση και συμμετοχή κάνει λόγο ο κ. Μαραγκόπουλος. «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσες ομάδες ασχολούνται με το εφηβικό θέατρο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το Φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία, να αναδειχθεί ο λόγος που αρθρώνουν θεατρικά οι νέοι και να γνωρίσουν ο ένας το έργο του άλλου.

Συμμετέχουν οι εφηβικές θεατρικές ομάδες - όμιλοι:

-1ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 2o ΓΕΛ Αμπελοκήπων, 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος»

-2o Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γυμνάσιο-Λύκειο, ΚΗΠΟΣ ΑΜΚΕ, Λυρικός Μικρός Πλανήτης,

-Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ,

-ΧΑΝΘ, Crazy theater του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου «Εν δράσει»,

-Θίασος των Ονείρων του Συλλόγου Τεχνών «Μουσών Δράσις»,

-«Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών,

-«Γεια χαρά» του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσσαλονίκης,

-Ο Κύκλος της Μελπομένης, «Ανδρέας Βουτσινάς», 2o ΓΕΛ Ωραιοκάστρου,

-Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση και Erasmus group (από σχολεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας.

Η τελετή έναρξης είναι το Σάββατο 9 Απριλίου στις 11:30 στο Ολύμπιον, ενώ και τις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης, οι παραστάσεις θα είναι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή: skai.gr