Παράσταση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: «Αλέξανδρος ο Μέγας: Ανάμεσα στα Όνειρα και τη Φαντασία»

Η παράσταση αναδεικνύει το μεγαλείο του Μακεδόνα στρατηλάτη, μέσα από το όραμα που του δημιούργησε η διδασκαλία του Αριστοτέλη

Μια παράσταση που πραγματεύεται το μεγαλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τα όνειρα του δασκάλου του, του Αριστοτέλη, παρουσιάζεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (British Library) του Λονδίνου στις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εν εξελίξει τετράμηνου αφιερώματος στον Μακεδόνα στρατηλάτη.

Πρόκειται για μια παραγωγή που ενώνει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες - τη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Σπανουδάκης, τον Αριστοτέλη ενσαρκώνει ο βραβευμένος Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Μάρινκερ, τον Μέγα Αλέξανδρο ο γνωστός Ουαλός ηθο- ποιός Τζακ Πάρρυ-Τζόουνς, γνωστός από το Crown και το Moon Dog.

Την ψηφιακή σκηνογραφική διεύθυνση έχει ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης Πολ Μπένι, τη σκηνοθεσία η Ντάι Σέρλοκ, ενώ τη διασκευή και παραγωγή η Ελισάβετ Φιλιππούλη.

alexander

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Έλληνας πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης δήλωσε: «Οι προσωπικότητες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη παραμένουν αναλλοίωτα διαχρονικές. Χιλιάδες βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, συγγράμματα, μελετητές, διανοούμενοι, ασχολούνται μέχρι σήμερα με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη, τις κορυφαίες ίσως μορφές Ελλήνων του παγκόσμιου πολιτισμού και της παγκόσμιας σοφίας. Ο δάσκαλος καθοδηγεί τον μαθητή στις εξερευνήσεις του. Οι αξιόλογοι συντελεστές εξασφαλίζουν την επιτυχία της πρωτοποριακής αυτής παράστασης».

Στη συγκεκριμένη διασκευή κεντρική φιγούρα είναι αυτή του δασκάλου του ήρωα στρατηλάτη, του φιλοσόφου Αριστοτέλη. Αυτός μέσα από τα όνειρά του δίνει νέες διαστάσεις στις παγκόσμιες εξερευνήσεις του μαθητή του. Έτσι, ανάμεσα στη φαντασία, τη φιλοσοφία και την ιστορία, ο θεατής καλείται να σκεφτεί την ιδέα του μεγαλείου μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η διασκευή της Ελισάβετ Φιλιππούλη ακουμπάει στη φιλοσοφία και στο έργο του ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ για τη σημασία της εξερεύνησης του ανθρώπινου υποσυνειδήτου μέσα από τα όνειρα, αλλά και της βαθιάς ανθρώπινης ανάγκης να βρούμε απαντήσεις για την ύπαρξή μας.

Όπως σημειώνει η ίδια: «Ο Μέγας Αλέξανδρος που παρουσιάζουμε εδώ, στο τέλος του βίου του, ανακαλύπτει πως αυτό που έδωσε τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή του είναι ο πλούτος της γνώσης και της διαφορετικότητας των πολιτισμών που συνάντησε. Η διασκευή αυτή μάς προκαλεί να επαναπροσδιορίσουμε την ιδέα του μεγαλείου».

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης λέει: «Έγραψα τον δικό μου Αλέξανδρο το 1995 και είμαι πολύ ευτυχισμένος σαν συνθέτης και σαν Έλληνας που η μουσική μου εμπνευσμένη από τον γλυκό Μακεδόνα βασιλιά μας ακόμη υπονοεί ότι "ζει και βασιλεύει". Στο πιο ασφαλές και ευγενές μουσείο του κόσμου. Στις καρδιές μας».

Για τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Ντάι Σέρλοκ πρόκειται για «μια αληθινή ιστορία που την αφηγούμαστε ως όνειρο αλλά και μια πρόκληση για τους καιρούς μας και για την ανθρωπότητα - αυτό είναι θέατρο».

Από τους βασικούς πυλώνες του συγκεκριμένου project είναι οι πίνακες του Πολ Μπένι, που συνθέτουν ένα εντυπωσιακό ψηφιακό σκηνικό, αποτυπώνοντας μοναδικά το ανθρώπινο ταξίδι μέσα στην αιωνιότητα.

Η παράσταση βασίζεται σε σύγχρονο επικό ποίημα του Σταμάτη Φιλιππούλη, Έλληνα δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ταυτότητα παράστασης
«Αλέξανδρος ο Μέγας: Ανάμεσα στα Όνειρα και τη Φαντασία»
Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης Σκηνοθεσία: Ντάι Σέρλοκ
Σκηνικά: Πολ Μπένι
Διασκευή/ Παραγωγή: Ελισάβετ Φιλιππούλη Ποίηση: Σταμάτης Φιλιππούλης
Ψηφιακή Παραγωγή: Γκάβιν Μπους
Μετάφραση: Άντονι Στίβενς
Ηθοποιοί: Πήτερ Μάρινκερ, Τζακ Πάρρι-Τζόουνς,
Σούζαν 'Οντεριν, Ανδριανή Ρέλλου, Κλάρα Ονιεμέρε, Τζέιμι Ζουμπάιρι, Βίκτωρ Όσιν
Πού: Βρετανική Βιβλιοθήκη, Λονδίνο
Πότε: 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:45 Διάρκεια: 90'
Πληροφορίες και εισιτήρια: www.alexanderthegreat.live
και στα mail boxoffice@bl.uk και Katerina.chatzi@globalthinkersforum.org Προβολή και επικοινωνία:
Βάσω Σωτηρίου-We Will vassosotiriou@wewill.gr

Πηγή: skai.gr