Παλιά Ηλεκτρική: Το βιομηχανικό κτίριο του 1910 στην Καρδίτσα που στέκει ακόμα όρθιο

Είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα βιομηχανικά κτήρια στην πόλη της Καρδίτσας, είναι η παλιά Ηλεκτρική. Χτίστηκε το 1910, απέναντι από τη δημοτική αγορά (το αρχικό κτήριο είχε αρχίσει να οικοδομείται το 1904), ενισχύοντας έναν σημαντικό αστικό πόλο στον αντίποδα της κεντρικής πλατείας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον πολιτιστικό οδηγό το δήμου Καρδίτσας, ΔΕΤΑΚ & Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας, 2008, η Δρ. Φωτεινή Λέκκα, επιστ. υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας .

Το συγκρότημα του εργοστασίου αποτελείται από δύο ορθογώνια κτήρια, με παράθυρα πλαισιωμένα από συμπαγή τούβλα, αετωματική επίστεψη με κυκλικό φεγγίτη και δίρριχτες σκεπές. Το ισόγειο λιθόκτιστο κτήριο στέγαζε το μηχανοστάσιο και το διώροφο, τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και την κατοικία του διευθυντή. Τα γραφεία στεγάζονταν σε παρακείμενο χαμηλό κτίσμα.

Τον ηλεκτροφωτισμό της Καρδίτσας είχε αναλάβει με πεντηκονταετές συμβόλαιο ο γνωστός βιομήχανος του Βόλου Μελέτιος Σταματόπουλος. Το εργοστάσιο λειτούργησε ως το 1957 και από το 1965 περιήλθε στον δήμο Καρδίτσας. Στις προσπάθειες να αναστυλωθεί προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς αναφέρεται με δηλώσεις στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, τονίζοντας: «Η παλιά Ηλεκτρική είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Καρδίτσας. Είναι ένα κτίριο στο οποίο λειτούργησε το πρώτο ηλεκτρικό εργοστάσιο της περιοχής για σχεδόν μισό αιώνα αλλάζοντας τα τότε δεδομένα για την ανάπτυξη της πόλης. Το κτίριο στην πολύχρονη ιστορία του πέρασε από πολλές φάσεις. Τα τελευταία χρόνια πριν εγκαταλειφθεί πλήρως λειτούργησε ως εικαστικός χώρος καθώς τμήμα του είχε παραχωρηθεί στον εικαστικό όμιλο. Εκεί γίνονταν εκθέσεις ζωγραφικής και γενικότερα υπήρχε πολιτιστική δράση».

Μιλώντας για την αξιοποίησή της ο κ. Τσιάκος σημειώνει:

«Η αρχή για την αξιοποίηση της παλιάς ηλεκτρικής άρχισε μετά από σχετικό ενδιαφέρον της οικογένειας Μπρακατσούλα η οποία δώρισε στον δήμο Καρδίτσας μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου. Η δημοτική Αρχή ωρίμασε όλες τις διαδικασίες από την πλευρά της και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με βάση τη σχετική μελέτη, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τη ανάπλαση του κτιρίου και την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα και με την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει την εικόνα της όλης περιοχής. Θα πρέπει να τονίσω για όσους δεν γνωρίζουν ακριβώς τη χωροταξία, ότι η παλιά ηλεκτρική στην ουσία γειτνιάζει με το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, που επίσης είναι ιστορικό και ιδιαίτερης σημασίας για την Καρδίτσα. Έτσι εκτιμούμε ότι με την ολοκλήρωση του θα έχουμε ένα χώρο που θα συνδυάζει τον πολιτισμό με την παράδοση της περιοχής». Επίσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λέκκα τονίζει: «Τόσο η "παλιά Ηλεκτρική" όσο και η Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας αποτελούν δύο κτίρια πολύ σημαντικά για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης σε διάστημα ενός αιώνα. Η συνύπαρξή τους στο μεσοπόλεμο σηματοδοτεί τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μιας πόλης με διακριτές και χωροθετημένες εμπορικές και βιομηχανικές λειτουργίες στον αστικό ιστό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ