Κλείσιμο

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν ο «Ζορμπάς» και το μυθικό συρτάκι σημάδεψαν την καριέρα του Άντονι Κουίν (vid)

Δίχως υπερβολή, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο δημιουργός των δημιουργών. Με τη μουσική μεγαλοφυΐα του και τη συνθετική του ενσυναίσθηση έδωσε άλλη διάσταση, νέα πνοή, στο έργο όχι μόνο ποιητών, όπως ο Γκάτσος, ο Ελύτης ή ο Ρίτσος, αλλά και του σπουδαίου πεζογράφου συντοπίτη του Νίκου Καζαντζάκη με τον «Ζορμπά». Και με τη μουσική του η ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη έγινε κλασική. Ποιος μπορεί να τη φανταστεί άλλωστε χωρίς το μυθικό συρτάκι; Ταινία και μουσική είναι ένα και το αυτό. 

Όμως το συρτάκι του Μίκη σημάδεψε και την καριέρα του μεγάλου, ήδη καθιερωμένου, ηθοποιού Άντονι Κουίν. Η εμβληματική σκηνή με τον Κουίν σα Ζορμπάς να χορεύει δίπλα στον Άλαν Μπέιτς είναι κλασική, και εκτιμάται ότι έδωσε νέα πνοή στην καριέρα του Κουίν, που χόρευε συχνά πυκνά συρτάκι, ενώ ανέπτυξε ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα μας θεωρώντας εαυτόν «Έλληνα». Δεσμούς φιλίας όμως ανέπτυξηε ο ηθοποιός και με τον Μίκη. 

 

Ο ρόλος του Αλέξη Ζορμπά, συμπρωταγωνιστώντας με τον Μπέιτς και την Ειρήνη Παππά, που ερμήνευσε το 1963 παρέμεινε ο πλέον αξιομνημόνευτός του. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και σε θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ το 1984.

Το διάσημο κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και σε σινγκλ, μαζί με το «Στρώσε το στρώμα σου», από την RCA Victor, κι όντας ένα από τα αναμφισβήτητα δημοφιλέστερα κομμάτια του συνθέτη έχει συμπεριληφθεί σε πολλούς δίσκους του. Αφού ακούστηκε στην ταινία Ζορμπάς είναι ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα κομμάτια παγκοσμίως. 

Η επιτυχία της συγκεκριμένης σκηνής οφείλεται βέβαια και στο χορευτή, ηθοποιό και χορογράφο Γιώργο Προβιά που δημιούργησε τον χορό «αναμιγνύοντας» στοιχεία από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το χασαποσέρβικο και το χασάπικο. 

 Μάλιστα οι δύο θρύλοι αναβίωσαν το θρυλικό συρτάκι στο Μόναχο το 1995 χορεύοντας μαζί στη σκηνή.Ήταν 29 Ιουλίου 1995 και στην πλατεία Koenigsplatz στο Μόναχο της Γερμανίας, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν μοναδικές. Εκεί, o κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε επί σκηνής τον Άντονι Κουίν, τον θρυλικό «Ζορμπά» του κινηματογράφου, σε μια συναυλία που έμεινε στην ιστορία!

Οι δύο τους είχαν συναντηθεί λίγες ημέρες πριν σε μία εκδήλωση στην πόλη του Μονάχου και ο Μίκης Θεοδωράκης προσκάλεσε τον διάσημο ηθοποιό να παραστεί στην συναυλία του, καθώς και να χορέψει.

Όταν ο Άντονι Κουίν, με περίσσιο ενθουσιασμό, ανέβηκε επί σκηνής, ο Μίκης Θεοδωράκης επέμεινε ιδιαίτερα να χορέψει συρτάκι. Υπό τους ήχους της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη και με τον εκπληκτικό Γρηγόρη Τζιστούδη στο μπουζούκι, ο Άντονι Κουίν αποδεχόμενος της πρόκληση, θύμισε σε όλους τις παγκοσμίως γνωστές σκηνές από την ταινία Ζορμπάς!

Ξεκίνησε να χορεύει το αγαπημένο του συρτάκι, «παρασέρνοντας» μαζί στον χορό και τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη!

Πηγή: skai.gr