Leonard Cohen: Μυστικά, αμοιβές εκατ. δολαρίων και πλαστογραφίες - Ο δικαστικός αγώνας για την κληρονομιά του

Τα παιδιά του τραγουδοποιού έχουν κατηγορήσει τον πρώην μάνατζέρ του και διαχειριστή της περιουσίας και των αρχείων του καλλιτέχνη για απάτη

Ο Λέοναρντ Κοέν κρατούσε τα πάντα: γράμματα προς τη μητέρα του, τη λίστα κρασιών του θρυλικού Max's Kansas City στη Νέα Υόρκη, όπου ένα βράδυ έγραψε ένα ποίημα σε μια γυναίκα ονόματι Τζόαν.

Όλες αυτές οι αναμνήσεις, μαζί με φωτογραφίες, ακουαρέλες, σκίτσα, χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις βιβλίων (συμπεριλαμβανομένων των δικών του) και ψηφιακά σχέδια, κατακλύζουν τις αίθουσες της Πινακοθήκης του Οντάριο (AGO), στο Τορόντο, στην πρώτη έκθεση που παρουσιάζει το αρχείο του Καναδού ποιητή και τραγουδοποιού.

Το υλικό προέρχεται από δύο πηγές: τη Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων Thomas Fisher του Πανεπιστημίου του Τορόντο και το Leonard Cohen Family Trust, που δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί τα αρχεία του, τα οποία περιλαμβάνουν 243 σημειωματάρια και 8.000 φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν με επιμέλεια κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής.

Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά μαίνεται μια δικαστική διαμάχη για την περιουσία του τραγουδοποιού. Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του το 2016, τα παιδιά του θα βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες με τον μάνατζερ του πατέρα τους. Γεννημένος στο Μόντρεαλ το 1934, ο Κοέν προσέλαβε τον Κόρι μετά τη σκανδαλώδη απόλυση του προηγούμενου μάνατζέρ του, υπό τον οποίο εξαφανίστηκαν 5 εκατ. δολάρια από τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις του Κοέν, ενώ ο τραγουδιστής ζούσε σε βουδιστικό μοναστήρι στην Καλιφόρνια.

Η μάχη για την περιουσία του Κοέν διεξάγεται τώρα σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου πέθανε ο μουσικός και όπου ζουν τα παιδιά του, οι τελικοί δικαιούχοι του καταπιστεύματος. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, κατέθεσαν αγωγή για την περιουσία, η οποία αποτιμάται σε 48 εκατ. δολάρια (λίγο πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με ένα από τα δικαστικά έγγραφα που εξέτασε η «EL PAÍS».

Στην αγωγή, τα παιδιά του Κοέν εκφράζουν την ανησυχία τους για τον απεριόριστο έλεγχο του Κόρι επί της περιουσίας του εκλιπόντος τραγουδιστή, επικαλούμενα έλλειψη διαφάνειας, η οποία οδήγησε σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας. 

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, ο Κόρι δεσμεύτηκε να τους κρατά ενήμερους για τις συναλλαγές του και να ζητά τη γνώμη τους πριν λάβει αποφάσεις, αλλά χρειάστηκαν μόνο λίγες εβδομάδες για να αθετήσει αυτή τη συμφωνία, υπογράφοντας τη σύμβαση για τη διοργάνωση της έκθεσης στο μουσείο του Τορόντο και την έκδοση ενός αδημοσίευτου ημιτελούς μυθιστορήματος!

Ο κατάλογος τραγουδιών του Κοέν πωλήθηκε έναντι 58 εκατ. δολαρίων (54,5 εκατομμύρια ευρώ), από τα οποία ο Κόρι πήρε προμήθεια 15%. Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Κοέν υπέγραψε τη συμφωνία αυτή όταν ήταν ετοιμοθάνατος και με βαριά φαρμακευτική αγωγή. 

Πηγή: skai.gr