H Google τιμά τον θρυλικό Ινδό καλλιτέχνη, Μπούπεν Χαζαρίκα

Πρόκειται για ένας από τους κορυφαίους κοινωνικο-πολιτιστικούς μεταρρυθμιστές της βορειοανατολικής Ινδίας, του οποίου οι δημιουργίες και οι συνθέσεις ένωσαν ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. 

Τα 96α γενέθλια του Μπούπεν Χαζαρίκα ενός καταξιωμένου Ασαμέζου-Ινδού τραγουδιστή, συνθέτη και σκηνοθέτη που δημιούργησε μουσική για εκατοντάδες ταινίες, γιορτάζει με το σημερινό της Doodle η Google

Πρόκειται για ένας από τους κορυφαίους κοινωνικο-πολιτιστικούς μεταρρυθμιστές της βορειοανατολικής Ινδίας, του οποίου οι δημιουργίες και οι συνθέσεις ένωσαν ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. 

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1926 στη βορειοανατολική Ινδία. Το κράτος καταγωγής του, το Assam, είναι μια περιοχή που ανέκαθεν φιλοξενούσε διαφορετικές φυλές και πολλές αυτόχθονες ομάδες—όπως οι Bodo, Karbi, Mising και Sonowal-Kacharis. Ως παιδί, ο Χαζαρίκα μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από τραγούδια και λαϊκές ιστορίες για τη ζωή κατά μήκος του ποταμού Βραχμαπούτρα.

Σε νεαρή ηλικία, τα μουσικά ταλέντα του Χαζαρίκα τράβηξαν την προσοχή του διάσημου Ασαμέζου στιχουργού, Τζιοτιπρασάντ Αγκκαρουάλα, και του σκηνοθέτη, Μπισνού Πρασάντ Ραμπά. Βοήθησαν τον Χαζαρίκα να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι, ο οποίος ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σε ηλικία 10 ετών. Σε ηλικία 12 ετών, ο Χαζαρίκα έγραφε και ηχογραφούσε τραγούδια για δύο ταινίες: το ''Indramalati: Kaxote Kolosi Loi'' και το ''Biswo Bijoyi Naujawan''. Με την πάροδο του χρόνου, ο Χαζαρίκα δημιούργησε πολυάριθμες συνθέσεις, έχοντας μια τάση να αφηγείται τις ιστορίες των ανθρώπων μέσα από τραγούδια.

Ο Χαζαρίκα δεν ήταν μόνο παιδί θαύμα της μουσικής, ήταν και διανοούμενος. Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες από το Banaras Hindu University το 1946 και συνέχισε με διδακτορικό στη μαζίκη επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Columbia το 1952.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αμερική, επέστρεψε στην Ινδία για να συνεχίσει να δουλευέι πάνω σε τραγούδια και ταινίες. Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας έξι δεκαετιών, ο Χαζαρίκα κέρδισε πολλά σημαντικά βραβεία για την εξαιρετική του προσφορά στη μουσική και τον πολιτισμό. Τιμήθηκε μετά θάνατον με το Bharat Ratna, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Ινδίας, το 2019.

Πηγή: skai.gr