Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό το χειμερινό πρόγραμμά του

Η Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου να επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στην πόλη

  Με κορωνίδα την ιστορική και παγκοσμίου φήμης Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου, η οποία την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στην «Αίθουσα Φίλων Μουσικής», ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σχεδίασε, προετοίμασε και υλοποιεί ένα πολυδιάστατο, πολυσυλλεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου.

   «Με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνουμε έμφαση σε σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής και του χορού, σε εντυπωσιακές παραγωγές με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων παγκόσμιας ακτινοβολίας», τόνισε, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Γάκης, ενώ στην «έμπρακτη», όπως υπογράμμισε, υποστήριξη του υπουργείου, αναφέρθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας.

   Το χειμερινό πρόγραμμα του ΜΜΘ, που κάνει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής και του χορού, εντυπωσιακές παραγωγές, κορυφαίους καλλιτέχνες, αφιερωματικούς κύκλους, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής.

   Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, ο εμβληματικός Τζον Μάλκοβιτς θα παρουσιάσει το πρότζεκτ «The Music Critic», με τον γνωστό ηθοποιό να ερμηνεύει τον ρόλο του κακού κριτικού, που πιστεύει ότι η μουσική του Μπετόβεν, του Σοπέν, του Προκόφιεφ και τόσων άλλων είναι απλώς κουραστική και θλιβερή. Η βραδιά κλείνει με το «Βασανιστήριο του Μάλκοβιτς», μια φρικτή κριτική που γράφτηκε κάποτε για τον ίδιο.

   Ακόμη, στις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα βρεθούν ο Μανώλης Μητσιάς (Παρασκευή 4/11), η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος που θα τραγουδήσουν Μάνο Λοΐζο (Κυριακή 6/11), ο Νίκος Πορτοκάλογλου (Κυριακή 27/11), ενώ το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο αφιερωματικός κύκλος στα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε μια συναυλία με τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη και τους ΤΑΚΙΜ.

   Στο χειμερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει η διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου με ξεχωριστές στιγμές την παρουσία του μεγαλύτερου βιρτουόζου βιολονίστα κατά τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Gidon Kremer (Δευτέρα 28/11) και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ο.Μ.Μ.Θ. Χρίστου Γαλιλαία (Σάββατο 19 /11), όπως επίσης και του φημισμένου κουαρτέτου εγχόρδων Pacifica Quartet (Σάββατο 26/11) που έχει κερδίσει δυο βραβεία Grammy.

   Συνεχίζονται, επίσης, το 5ο φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, οι συνεργασίες με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Νέας Παραλίας), η ανάδειξη νέων μουσικών ταλέντων, το 12ο εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (εορταστική συναυλία με την Ορχήστρα και την Χορωδία του ΠΑΜΑΚ, Janoska Ensemble, ο «Τεμπέλης Δράκος», The Italian Tenors sing with MOYSA).

   Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης-MOYSA θα έχει φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα του Μεγάρου, καθώς συμμετέχει σε πολλές από τις παραγωγές του, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου θα συμπράξει με τους κορυφαίους σολίστ Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Βασίλη Βαρβαρέσο. «Τέτοιες εμπειρίες είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά και τονίζουν και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Μεγάρου που είναι στις ύψιστες προτεραιότητες του Οργανισμού» είπε ο κ. Γαλιλαίας

   Το ΜΜΘ μοχλός προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού

   Στο όραμα των ανθρώπων του Μεγάρου να ενδυναμώσει το στίγμα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Γάκης, τονίζοντας ότι εκδηλώσεις όπως η συναυλία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου, στοχεύουν και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του στη βαλκανική ενδοχώρα, την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και της πόλης της Θεσσαλονίκης.

   Σχήματα όπως η Ορχήστρα του Λονδίνου και καλλιτέχνες όπως ο Τζον Μάλκοβιτς «βάζουν για τα καλά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο προσκήνιο ως ένα από τα κορυφαία concert halls του κόσμου» σημείωσε ο κ. Γαλιλαίας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής δήλωσε ευτυχής που το Μέγαρο καταφέρνει και πετυχαίνει τους ιδρυτικούς του σκοπούς, υπενθυμίζοντας ότι «το όραμα εκείνων που ξεκίνησαν το Μέγαρο τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη ήταν να δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει εκδηλώσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, χωρίς να ταξιδεύει στο εξωτερικό».

   Συνεργασία μεταξύ του Ο.Μ.Μ.Θ. και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

   Στο μεταξύ, πρωτόκολλο συνεργασίας θα υπογράψουν αύριο, Πέμπτη, ο Ο.Μ.Μ.Θ. και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ανοίγοντας νέες προοπτικές και δυνατότητες στο θέμα της προσβασιμότητας του Μεγάρου. Το Πρωτόκολλο θα συνυπογράψουν ο πρόεδρος του Μεγάρου και η διοικητήρια και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΑΤ Σοφία Χαμονικολάου, παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

   Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξοικονομεί ενέργεια

   Σε παρεμβάσεις στο σύστημα φωτισμού, αντικαθιστώντας τις συμβατικές λάμπες με σύγχρονες τύπου Led, στο φουαγιέ της αίθουσας «Μωρίς Σαλτιέλ», στα φωτιστικά κήπου, στον φωτισμό των εξωτερικών παραθύρων και στον εξωτερικό φωτισμό, για την ανάδειξη του κτηρίου Μ1, προχώρησε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της εποχής λόγω της ενεργειακής κρίσης και εντατικοποιώντας τις προσπάθειες ενεργειακής αναβάθμισής του, ώστε να καταστεί πιο φιλικό στο περιβάλλον.

   «Με τον τρόπο αυτόν βάζουμε στην καθημερινότητά μας την εξοικονόμηση ενέργειας που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων, αφήνοντας ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που ακολουθεί απαρέγκλιτα την αρχή της βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής πολιτιστικής διαχείρισης» δήλωσε ο κ. Γάκης.

   Όλο το πρόγραμμα του ΜΜΘ είναι διαθέσιμο στο tch.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ