Google Doodle: Αφιερωμένο στo «steelpan», το εθνικό μουσικό όργανο του Τρίνινταντ και Τομπάγκο

Kατασκευασμένο από τους Trinbagonians, πρόκειται για το μόνο ακουστικό όργανο που εφευρέθηκε τον εικοστό αιώνα, αλλά έχει προέλευση από το 1700

Αφιερωμένο στo κρουστό «steelpan», που αποτελεί εθνικό μουσικό όργανο του Τρίνινταντ  και Τομπάγκο, είναι το σημερινό Doodle της Google

Kατασκευασμένο από τους Trinbagonians, πρόκειται για το μόνο ακουστικό όργανο που εφευρέθηκε τον εικοστό αιώνα, αλλά έχει προέλευση από το 1700

Ήταν το κύριο όργανο κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού και του Canboulay, των ετήσιων φεστιβάλ συγκομιδής που γιορτάζονταν στο Τρίνινταντ , και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη μουσική. Σαν σήμερα το 1951, η ορχήστρα κρουστών παντός τύπου του Τρινιδάδ (TASPO) εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ της Βρετανίας, παρουσιάζοντας το ατσάλι και ένα νέο είδος μουσικής στον κόσμο.

Όταν η δουλεία καταργήθηκε μεταξύ 1834 και 1838, οι Τρινιδαντοί συμμετείχαν στις γιορτές του Καρναβαλιού με τα τύμπανά τους. Ωστόσο, το 1877, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγόρευσαν το τύμπανο τους επειδή φοβούνταν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει εξέγερση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την απαγόρευση, οι μουσικοί άρχισαν να χτυπούνμπαμπού στο έδαφος ως εναλλακτικές λύσεις για να μιμηθούν τον ήχο των τυμπάνων τους. Αυτά τα σύνολα ονομάζονταν Tamboo Bamboo bands.

Μια άλλη απαγόρευση ήρθε το 1930, όταν οι αντίπαλες μπάντες Tamboo Bamboo προκαλούσαν αναστάτωση κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού και άλλων φεστιβάλ δρόμου. Αυτά τα συγκροτήματα βρήκαν μια νέα εναλλακτική: μεταλλικά αντικείμενα όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων, γλάστρες με μπογιές, κάδους απορριμμάτων, δοχεία για μπισκότα και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του steelpan.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρναβάλι ήταν απαγορευμένο για λόγους ασφαλείας και οι μουσικοί άρχισαν να πειραματίζονται με το μοναδικό όργανο για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου. Με την πάροδο του χρόνου, σφυρηλατήθηκαν βαθουλώματα στην επιφάνεια αυτών των αντικειμένων, τα οποία έπαιζαν διαφορετικές νότες ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα. Το 1948, μετά το τέλος του πολέμου, οι μουσικοί στράφηκαν στη χρήση των βαρελιών πετρελαίου που πετάχτηκαν από τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Εκτός από την αλλαγή του σχήματος της επιφάνειας του τυμπάνου, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του μήκους του τυμπάνου επέτρεπε πλήρεις κλίμακες από μπάσο έως σοπράνο. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη εκδοχή του steelpan. Μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα νόμιμο όργανο μέσω πρωτοπόρων και καινοτόμων όπως ο Winston "Spree" Simon, η Ellie Mannette, ο Anthony Williams και ο Bertie Marshall. Πολλές από τις καινοτομίες και τις τεχνικές τους χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Το steelpan είναι πλέον το εθνικό όργανο του Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αποτελεί πηγή μεγάλης υπερηφάνειας και πραγματικής ανθεκτικότητας για τους πολίτες του.

Πηγή: skai.gr