To Google Doodle τιμά τον Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Edmond Rostand

Το σημερινό Doodle τιμά τον Edmond Rostand, έναν νεορομαντικό Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα. Το πιο διάσημο έργο του ήταν το Cyrano de Bergerac, ένα έργο για έναν ιππότη ξιφομάχο με υπερμεγέθη μύτη. Σαν σήμερα το 1901, ο Rostand εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία (l’Académie Française).

Γεννημένος το 1868 σε ένα νότιο λιμάνι που ονομάζεται Μασσαλία, ο Rostand μεγάλωσε σε μια πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια. Ο πατέρας του, ποιητής και οικονομολόγος, ήταν μέλος ακαδημαϊκών ινστιτούτων, όπως η Académie de Marseille και το Institute de France. Ως νεαρός ενήλικας, ο Rostand φοίτησε στο Κολέγιο Stanislas στο Παρίσι, όπου σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία. Όταν ήταν 20 ετών, είχε ολοκληρώσει το πρώτο του έργο, μια μονόπρακτη κωμωδία που ονομάζεται Le Gant Rouge. Το έργο παίχτηκε στο Cluny Theatre το 1888.

Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, οι συναρπαστικές ιστορίες του συνεχίζουν να παίζονται και να έχουν απήχηση στους απελπιστικούς ρομαντικούς σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, σήμερα το Doodle γιορτάζει την Ημέρα του Κράτους της Κροατίας. Στις 30 Μαΐου 1990, η Κροατία ίδρυσε το πρώτο της δημοκρατικά εκλεγμένο, πολυκομματικό κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι σχημάτισε το κοινοβούλιο της, η Κροατία δεν μπορούσε να χωριστεί αμέσως από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ένα χρόνο αργότερα, το κοινοβούλιο απέκτησε τελικά την εξουσία να κηρύξει την ανεξαρτησία στις 25 Ιουνίου 1991, αφού το 93% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της Κροατίας να γίνει κυρίαρχο κράτος. Αυτή η εκδήλωση κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων στην ιστορία της Κροατίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της χώρας.

Η Ημέρα του Κράτους τιμά τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία και οι Κροάτες γιορτάζουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, πικνίκ και μπάρμπεκιου. Οι δημόσιοι αξιωματούχοι καταθέτουν επίσης αναμνηστικά στεφάνια σε διάφορα ορόσημα για να τιμήσουν τους πεσόντες στρατιώτες που πολέμησαν για την ελευθερία.

Πηγή: skai.gr