Άρχισε να φωτογραφίζει στα 60 της και 8 χρόνια μετά εκθέτει στην Μπιενάλε της Βενετίας

«Άρχισα να φωτογραφίζω πριν από οκτώ χρόνια, όταν η κόρη μου με πήγε στο πρώτο μάθημά μου φωτογραφίας ως δώρο για τα 60ά γενέθλιά μου. Δεν είχα ιδέα πώς να χειριστώ τη φωτογραφική μηχανή 

Η Βραζιλιάνα φωτογράφος Sandra Cattaneo Adorno, η οποία έπιασε τη φωτογραφία στα 60 της, εκθέτει τώρα στο πλαίσιο της 6ης χρονιάς της «Personal Structures», παράλληλης εκδήλωσης με την 59η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Μεγάλωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη δεκαετία του 1950 και 1960 και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Ipanema.

Επέστρεψε το 2018 στο τοπίο των παιδικών της χρόνων για να δημιουργήσει τη σειρά «Águas de Ouro (Χρυσά Νερά)» και οι φωτογραφίες της φέρνουν στον νου τη γλυκόπικρη νοσταλγία του κλασικού τραγουδιού των Antônio Carlos Jobim και Vinícius de Moraes «The Girl from Ipanema». Με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών της στη Βενετία, η Sandra Cattaneo Adorno παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο Digital Camera World.

«Άρχισα να φωτογραφίζω πριν από οκτώ χρόνια, όταν η κόρη μου με πήγε στο πρώτο μάθημά μου φωτογραφίας ως δώρο για τα 60ά γενέθλιά μου. Δεν είχα ιδέα πώς να χειριστώ τη φωτογραφική μηχανή και προφανώς ήμουν η χειρότερη στην τάξη αλλά για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζω πραγματικά το βρήκα συναρπαστικό. Ήταν πολύ διασκεδαστικό. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να κάνω φωτογραφία, αλλά κάτι μου έκανε κλικ και την αγάπησα» εξομολογείται.

Για το φως στο οποίο προτιμά να φωτογραφίζει λέει ότι «με τραβά το δυνατό φως και τα έντονα χρώματα. Μου αρέσει το πώς το δυνατό φως και η έντονη αντίθεση μεταμορφώνουν μια σκηνή και την επιστρώνουν με μυστήριο αλλά εκτιμώ και τη δύναμη των έντονων χρωμάτων και την αμεσότητα με την οποία επικοινωνούν συναισθήματα». «Απολαμβάνω επίσης το φως στο ηλιοβασίλεμα λόγω των απαλών χρυσών τόνων του και των μακριών σκιών που δημιουργεί. Στο λεύκωμά μου

“Águas de Ouro” για την Ipanema, το χρυσό φως ήταν το κυρίαρχο οπτικό στοιχείο ενώ στο καινούργιο λεύκωμά μου, το “Scarti di Tempo”, έπαιξα με τις αντανακλάσεις και τα χρώματα για να ενισχύσω το μυστήριο και το κλίμα της σκηνής» προσθέτει.

«Για εμένα, μια φωτογραφία δεν είναι καλή λόγω του τι είναι μέσα στο κάδρο, αλλά λόγω του πού σε πηγαίνει. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στη φωτογραφία: να φέρνει στον νου συναισθήματα και καταστάσεις με τρόπο που είναι ασυνείδητος και λίγο μαγικός» υπογραμμίζει. Και για όσες και όσους που για πρώτη φορά βγαίνουν στον δρόμο να τραβήξουν φωτογραφία έχει μία μόνον συμβουλή: «Ακολουθείστε το φως και μη φοβηθείτε να κάνετε λάθη».

Η έκθεση φωτογραφιών από τα δύο λευκώματα της Sandra Cattaneo Adorno στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Personal Structures» ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου και η επίσκεψη στον λογαριασμό της στο Instagram μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ