«Ένα Γράμμα από την Υένη»: Μια περιβαλλοντική ταινία του Manthia Diawara από το Ίδρυμα Γουλανδρή

Έπειτα από την επιτυχημένη πρεμιέρα της ταινίας, έχει προγραμματιστεί δεύτερη προβολή την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 19:00 

Ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) και η Serpentine διοργάνωσαν την Τρίτη 25 Απριλίου την ελληνική πρεμιέρα του περιβαλλοντικού φιλμ «Ένα γράμμα από την Yένη» («A letter form Yene») του καταξιωμένου καλλιτέχνη, σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Manthia Diawara. Η ταινία του Diawara αποτελεί ανάθεση των PCAI, Serpentine και MUBI στο πλαίσιο το προγράμματος Back to Earth της Serpentine

Το φιλμ προβλήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία εκλεκτών καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιδρυτής της Polygreen και του PCAI, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine, Hans Ulrich Obrist, η καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, Κίκα Κυριακάκου, και η Fleurette Καραδόντη, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος B&E Γουλανδρή. Μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τον Manthia Diawara και τον Hans Ulrich Obrist. Κατά τη διάρκειά της το κοινό είχε την ευκαιρία να εμβαθύνει στις κεντρικές έννοιες και στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς πίσω από τη δημιουργία της ταινίας, και να μάθει περισσότερα για το ευρύτερο έργο του καλλιτέχνη και τη συνεργασία του με τον σημαντικό συγγραφέα και φιλόσοφο της Καραϊβικής Edouard Glissant.

Η ταινία «A letter form Yene» δημιουργήθηκε μέσα από συνομιλίες του Diawara με την τοπική κοινότητα της παραθαλάσσιας πόλης της Σενεγάλης, όπου διαμένει συχνά ο καλλιτέχνης. Στον παραδοσιακό οικισμό ψαράδων και αγροτών της Υένης κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες η παράκτια διάβρωση και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Μέσα από καθημερινές συναντήσεις με ψαράδες και συλλέκτες βότσαλων, ο Diawara διερευνά πώς οι ζωές τους συμβάλλουν συλλογικά και εν αγνοία τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που μοιράζονται από κοινού. Το "A letter form Yene" ξεδιπλώνεται σαν ένα γράμμα προς τον θεατή, όπου ο κινηματογραφιστής, κρατώντας επίσης τον ρόλο του αφηγητή, μοιράζεται ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό μήνυμα παγκόσμιας εμβέλειας.

Έπειτα από την επιτυχημένη πρεμιέρα της ταινίας, έχει προγραμματιστεί δεύτερη προβολή στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή την Παρασκευή 28 Απριλίου στις 19:00 με την προπώληση εισιτηρίων να έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Manthia Diawara

Ο Manthia Diawara (γεν. 1953) είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, θεωρητικός του πολιτισμού, μελετητής και ιστορικός τέχνης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Αφροαμερικανικών Ζητημάτων. Μέρος της έρευνάς του αφορά τις πολιτισμικές σπουδές γύρω από τις μαύρες κοινότητες, αν και το έργο του διαφέρει από την παραδοσιακή προσέγγιση που έλαβε χώρα στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μαζί με άλλους μελετητές, ο Diawara προσπάθησε να ενσωματώσει την εξέταση των συνθηκών διαβίωσης των Αφροαμερικανών για να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη μελέτη της αφρικανικής διασποράς και κουλτούρας.

Πηγή: skai.gr