Διπλή έκθεση στη γκαλερί Ευριπίδη με Σπύρο Κωτσαλά και Γιάννη Ευθυμίου

Διπλή έκθεση με έργα του Σπύρου Κωτσαλά και του Γιάννη Ευθυμίου εγκαινιάζει στις 17/3 η γκαλερί Ευριπίδη.

Για τον Σπύρο Κωτσαλά ο «Ζωτικός χώρος», όπως ονομάζει τη νέα του δουλειά, άνθρωπος και χώρος, δύο στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα στην ζωγραφική του έρευνα, αφηγούνται τις εσωτερικές διαδρομές των πρωταγωνιστών των έργων σε μια ζωή βιωμένη με κάθε νεύρο του ανθρώπινου σώματος. Ο ζωτικός χώρος του Σπύρου Κωτσαλά είναι ζωντανός χώρος. Τα πρόσωπα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο και τις νεκρές φύσεις, αντικείμενα που έχουν τη δική τους ζωή και ιστορία .

«Η αφηγηματική δεινότητα του Σπύρου Κωτσαλά ξετυλίγεται υπόκωφα και αντηχεί μέσα σε αστικά διαμερίσματα, εσωτερικά σπιτιών, αντικριστά παράθυρα, σε κόγχες διασταυρωμένων βλεμμάτων. Ορίζεται από τη γεωμετρία των σωμάτων, εκβάλλει με αισθητική οικονομία και κυκλώνει το βίωμα στον χώρο», σημειώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος στον κατάλογο της έκθεσης.

Κοινός τόπος στις δύο εκθέσεις της γκαλερί Ευριπίδης είναι η ζωγραφική που κινείται ενάντια σε κάθε τι επιτηδευμένο και διερευνά το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης, μετατρέποντας ένα έργο τέχνης σε ερέθισμα για φιλοσοφική σκέψη.

Για τον Γιάννη Ευθυμίου ο «Άγνως Καβαλάρης» των έργων που εκθέτει είναι εκείνος που αγνοεί αλλά και ο άγνωστος έφιππος, ο σκοτεινός, ο αινιγματικός καβαλάρης. Βαδίζει ολομόναχος και ακολουθεί με μόνα μέσα το άλογο και το κοντάρι του τις επιταγές της μοίρας που χαράχθηκε για εκείνον, χωρίς αυτός να γνωρίζει το πώς και το γιατί.

«Ήρωες ιππείς, θεοποιημένοι ακρίτες, ανδρειωμένοι βυζαντινοί, μεσαιωνικοί μυθιστορηματικοί ήρωες, ιππότες, ήρωες του πολέμου, έφιππες μυθικές και ιστορικές φιγούρες καλπάζουν στον φαντασιακό κόσμο του θεατή μέσα από την παλέτα του Γιάννη Ευθυμίου. Επαναφέρει την εκφραστική δύναμη της μυθώδους εικόνας του ηρωισμού των έφιππων ανδρών σε μια σύγχρονη και εντελώς προσωπική εικαστική προσέγγιση με απροσδιόριστες σημασιολογικές παραπομπές και ιδεολογικά πρότυπα», σημειώνει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη στον κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση «Άγνως Καβαλάρης» θα διαρκέσει έως τις 9/4. Ο «Ζωτικός χώρος» του Σπύρου Κωτσαλά έως τις 30/4.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ