Chaim Topol: Πέθανε ο διάσημος «Βιολιστής στη Στέγη»

Ο Τοπόλ πέθανε την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ μετά από μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα 87 του χρόνια

Ο Τζεμ Τοπόλ, που έγινε γνωστός μόνο με το επίθετό του, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Ο ηθοποιός έγινε διάσημος για τη θεατρική και κινηματογραφική του ερμηνεία ως ο «Βιολιστής στη Στέγη», ενώ συμπρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «For Your Eyes Only» και «Flash Gordon». 

Ο Τοπόλ πέθανε την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ μετά από μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα 87 του χρόνια. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog, που τον περιέγραψε ως έναν «χαρισματικό ηθοποιό, που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και μπήκε βαθιά μέσα στις καρδιές μας».

Ο Τοπόλ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1935. Η καριέρα του απογειώθηκε μετά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ομώνυμου χαρακτήρα στην ισραηλινή κωμωδία «Sallah Shabati» το 1964, για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα ως ο πιο πολλά υποσχόμενος νέος ηθοποιός. 

Το 1971 πήρε δεύτερη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στο μιούζικαλ ο «Βιολιστής στη Στέγη», το οποίο μεταφέρθηκε στην οθόνη μετά την επιτυχημένη πορεία του ηθοποιού στο West End του Λονδίνου.

Στη συνέχεια, ήταν υποψήφιος για βραβείο Τόνι καλύτερου ηθοποιού, όταν πρωταγωνίστησε στην αναβίωση του μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ το 1991. Περιόδευσε σε όλο τον κόσμο παίζοντας τον ρόλο του Tevye. Μέχρι το 2009, είχε ερμηνεύσει τον ρόλο περισσότερες από 3.500 φορές τόσο στη σκηνή όσο και στην οθόνη.

Ο Chaim Topol

Ο Τοπόλ πρωταγωνίστησε σε πολλές ισραηλινές και αμερικανικές ταινίες, όπως στη διασκευή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1975, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Flash Gordon» το 1980 και στην ταινία Τζέιμς Μποντ «For Your Eyes Only» το 1981.

Το 2015 του απονεμήθηκε το Βραβείο του Ισραήλ -το πιο σημαντικό βραβείο της χώρας- για τα επιτεύγματα της ζωής και την ιδιαίτερη προσφορά του στην κοινωνία και το κράτος. 

Πηγή: skai.gr