«In Between»: Έκθεση ζωγραφικής του Ι. Βενετσανόπουλου στο Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου

Η έκθεση πλαισιώνεται και από εργαστήρια (workshops), με ελεύθερη συμμετοχή (μετά από προκράτηση θέσης), που σχετίζονται με την ψυχοθεραπεία και τη σχέση αυτής με την τέχνη

«In Between» έχει τίτλο η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ιάσωνα Βενετσανόπουλου που εγκαινιάζεται σήμερα (9/3) στο Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου (Αμαλίας 36) στην οποία ο δημιουργός προσθέτει ακόμα μία διάσταση στο έργο του και μας καλεί να εξερευνήσουμε τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της τέχνης και της ψυχοθεραπείας.

Στην τέταρτη, κατά σειρά, ατομική του έκθεση ζωγραφικής, ο Ιάσων Βενετσανόπουλος παρουσιάζει ένα νέο σύνολο έργων, που αποτελούν ταυτόχρονα συνέχεια αλλά και ενισχυμένη δημιουργική εξέλιξη της μέχρι τώρα πορείας του. Η έκθεση περιλαμβάνει μια νέα συλλογή μεγάλων καμβάδων, επιλογές έντονων ποπ χρωμάτων αλλά και την κλασική "εμμονή" του καλλιτέχνη με το μαύρο φόντο, έργα από μελάνι σε χειροποίητο χαρτί με λεπτότητες και ποιητικές ευαισθησίες, καθώς και μια σειρά ζωγραφικών έργων πάνω σε μέταλλο, που αιωρούνται ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Παράλληλα, ο καλλιτέχνης συστήνεται εκτός από ζωγράφος και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, εισάγοντας και αυτή του την ιδιότητα με ενδιαφέρον στο έργο του, και διαπραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι δύο πλευρές του συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται.

«Η ιδέα της έκθεσης μαζί με τα έργα, αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Πρόκειται για έργα στα οποία συνδυάζω διαφορετικές τεχνικές. 'Αλλα είναι σε μαύρο καμβά, άλλα είναι σε χειροποίητο χαρτί και κάποια σε μέταλλο με μάρμαρο. Η θεματική "In Between" εμφανίζεται κάποιες φορές με προφανή τρόπο και κάποιες πολύ διακριτικά σε όλα τα έργα τα οποία πάντα με κάποιο τρόπο αφορούν την ανθρώπινη φιγούρα, είτε μόνη της, είτε ανάμεσα σε πλάσματα» αναφέρει ο Ιάσων Βενετσανόπουλος. Σχετικά με το πώς μπορεί να αλληλεπιδρούν η τέχνη με την ψυχοθεραπεία, ο ίδιος επισημαίνει πως «η ψυχοθεραπεία χρειάζεται τέχνη και η τέχνη κρύβει μέσα της ψυχοθεραπεία για τον δημιουργό, όπως και για τον θεατή. Μιας και βλέποντας κανείς, παρεμβαίνει με την δική του ματιά στο έργο, μεταβάλλοντας το».

Η έκθεση πλαισιώνεται και από εργαστήρια (workshops), με ελεύθερη συμμετοχή (μετά από προκράτηση θέσης), που σχετίζονται με την ψυχοθεραπεία και τη σχέση αυτής με την τέχνη, υπηρετώντας τον σκοπό του καλλιτέχνη να αποτελέσει η έκθεση έναν πόλο έλξης για εμπειρικό βίωμα και διανοητικό στοχασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιάσων Βενετσανόπουλος εξερευνά και ο ίδιος τη θεματική «In Between» ανάμεσα στις δύο ιδιότητές του, αυτή του ζωγράφου και αυτή του συμβούλου ψυχικής υγείας και μας καλεί σε κάτι περισσότερο από την θέαση των έργων. Μαζί με τις Βίκυ Αδάμου, Έλενα Παπασταθοπούλου και Όλγα Ελευθερίου, προσκαλούν το κοινό για να αναζητήσουν μαζί τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στη θέαση ενός έργου τέχνης και τη συνάντηση με τον εαυτό μας, με την υποστήριξη της πλατφόρμας ψυχοθεραπευτών και συμβούλων ψυχικής υγείας timeforoneself.

Κάθε workshop έχει σχεδιαστεί με διαφορετική θεματική, ενώ και οι τέσσερις διαδραστικές συναντήσεις θα εξερευνήσουν το τι συμβαίνει όταν παρακολουθούμε ένα έργο, τι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα έργο μας αρέσει, πόσο αλλάζει ένα έργο από θεατή σε θεατή, πόσο επηρεάζει η ζωγραφική τη θεραπεία και η θεραπεία τη ζωγραφική και τελικά, πόσο θεραπευτική είναι η τέχνη και πόση τέχνη εμπεριέχει η θεραπεία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.iasonvenz.com/inbetween

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή (12:00-14:00 & 17:00-20:00), Σάββατο (11:00-17:00), Κυριακή (12:00-16:00).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: έκθεση