Αυτό το Σάββατο το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου ξεκίνησε το 2008 και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αυτό το Σάββατο διεξάγεται στη βρετανική πρωτεύουσα το 17o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (London Greek Film Festival).

Οι επιλεγμένες προβολές και η τελετή απονομής των βραβείων θα φιλοξενηθούν στο Ελληνικό Κέντρο (Hellenic Center(, 16–18 Paddington Street, Marylebone, London W1U 5AS).
 
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου ξεκίνησε το 2008 και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Παρουσιάζει σύγχρονες ταινίες και σενάρια Ελλήνων σκηνοθετών, παραγωγών, συγγραφέων και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένου των Ελλήνων της Διασποράς και των Ελληνοκυπρίων, ανεξαρτήτως θέματος.

Επίσης δέχεται συμμετοχές από ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς εφόσον η δουλειά τους σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την Ελλάδα ή την Κύπρο.
 
Το Φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή είχε ως στόχο να αποτελέσει το διεθνές σημείο συνάντησης ελληνικών ταινιών από όλο τον κόσμο. Προωθεί διεθνώς τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και, ευρύτερα, τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, την κινηματογραφική παραγωγή σε Ελλάδα και Κύπρο, τη θετική εικόνα της Ελλάδας και της Κύπρου στο εξωτερικό, τις νέες τεχνολογίες καθώς την  ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική έρευνα και καινοτομία στον κινηματογράφο, το θέατρο και τις τέχνες.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2023 τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Υποστηρίζεται επίσης από το Hellenic Centre στο Λονδίνο.
 
Την έναρξη του Φεστιβάλ θα χαιρετίσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης.
 
Κατηγορίες ταινιών: μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, video art, πειραματική ταινία, μουσικό βίντεο, animation.
Κατηγορίες σεναρίου: Μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, μικρού μήκους.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου προσφέρει στο διαγωνιστικό Ταινίας και Σεναρίου τα Βραβεία: Odysseus Awards (από το 2008), Cosmocinema Awards (από το 2018) και Acting Code Awards (από το 2022).
 
Από το 2022, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου στήριξε και έβαλε κάτω από την ομπρέλα του, το νεοσύστατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου στην Ελλάδα, που μετά την εξαιρετική περσινή παρουσίασή του, λαμβάνει χώρα φέτος το Σεπτέμβρη για δεύτερη χρονιά.
 
Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, είναι ο σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου, καλλιτέχνης και συγγραφέας Χρήστος Προσύλης.
 
Ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα προβολών και δωρεάν κράτηση θέσης, τη λίστα των βραβευμένων ταινιών και σεναρίων και των φιναλίστ, και την Τελετή Απονομής:
www.londongreekfilmfestival.com