About Dreams: Μια συναυλία για όνειρα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τρία έγχορδα -βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο- συνδιαλέγονται με ερμηνείες σε έργα διαπρεπών συνθετών του 20ού αιώνα.

«Σχετικά με τα όνειρα» είναι ο τίτλος της συναυλίας μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό.

Τρία έγχορδα -βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο- συνδιαλέγονται με ερμηνείες σε έργα διαπρεπών συνθετών του 20ού αιώνα.

Οι μουσικοί της ΚΟΑ Βασίλης Σούκας (βιολί), Αντίλοχος Τρανός (βιόλα) και Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο), ερμηνεύουν το «Τρίο εγχόρδων Νο.2» του Νίκου Σκαλκώτα και το« Ιντερμέτζο για τρίο εγχόρδων» του Ζόλταν Κόνταϋ, έργα που φέρουν το ιδίωμα των συνθετών τους, αμφότεροι βαθύτατα επηρεασμένοι από την παραδοσιακή μουσική των πατρίδων τους.

Παράλληλα, το «Τρίο εγχόρδων» έργο του 'Αλφρεντ Σνίτκε, αλλά και το «Τρίο εγχόρδων» της Σοφία Γκουμπαϊντουλίνα, αφιερωμένο στη μνήμη του Μπόρις Πάστερνακ, αντιπροσωπεύουν την ρηξικέλευθη μουσική γλώσσα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

«Συνήθως θεωρείται δεδομένο ότι ονειρεύεσαι κάτι που σου προκάλεσε μια ιδιαίτερα δυνατή εντύπωση κατά την ημέρα, αλλά για εμένα μοιάζει να συμβαίνει το αντίθετο» έλεγε ο μυθιστορηματικός Δόκτωρ Ζιβάγκο του Ρώσου νομπελίστα συγγραφέα Μπόρις Πάστερνακ.

«Συχνά είναι κάτι στο οποίο δεν έδωσες σημασία εκείνη τη στιγμή -μια αόριστη σκέψη που δεν μπήκες στον κόπο να σκεφτείς μέχρι να την ολοκληρώσεις, λέξεις που ειπώθηκαν χωρίς συναίσθηση και που πέρασαν απαρατήρητες- αυτά είναι τα πράγματα που επιστρέφουν τη νύχτα, ντυμένα με σάρκα και αίμα, και γίνονται αντικείμενο ονείρων, σαν να ανακάμπτουν έχοντας παραμείνει στην άγνοια κατά τις ώρες της εγρήγορσης».

Πηγή: skai.gr