Κλείσιμο

«Citizen Kane»: Θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ

Η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα το 1941, στο Palace Theater της Νέας Υόρκης

Ο «Πολίτης Κέιν» (Citizen Kane) θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Σε σκηνοθεσία του Orson Welles, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Charles Foster Kane, ενός μεγιστάνα των εφημερίδων, και την άνοδό του στην εξουσία και την τελική πτώση του. Παρά το γεγονός ότι η ταινία είναι πάνω από 80 ετών, εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό και σήμερα.

Η πρωτοποριακή αφήγηση και η κινηματογραφική του δημιουργία, σε συνδυασμό με τα αμφιλεγόμενα θέματά του, έχουν εξασφαλίσει ότι παραμένει ένα κλασικό έργο του αμερικανικού κινηματογράφου. Είτε την παρακολουθείτε για πρώτη φορά είτε την ξαναβλέπετε για δέκατη φορά, υπάρχει πάντα κάτι καινούριο να ανακαλύψετε.

Η ταινία βασίστηκε στον πραγματικό μεγιστάνα των εφημερίδων William Randolph Hearst
Ο κεντρικός χαρακτήρας του «Πολίτη Κέιν», ο Charles Foster Kane, βασίστηκε στον πραγματικό μεγιστάνα των εφημερίδων Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ. Ο Χερστ υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές και επιδραστικές προσωπικότητες στον κλάδο των εφημερίδων στις αρχές του 20ού αιώνα. Ήταν ο ιδρυτής της Hearst Corporation, η οποία σήμερα είναι ένας μεγάλος και διαφοροποιημένος όμιλος μέσων ενημέρωσης που περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλες ιδιοκτησίες.

Ήταν γνωστός για την επιθετική και εντυπωσιοθηρική προσέγγισή του στη δημοσιογραφία, η οποία συχνά περιελάμβανε τη χρήση τρομακτικών τίτλων και υπερβολικών ιστοριών για την πώληση εφημερίδων. Ήταν επίσης εξέχουσα προσωπικότητα στην πολιτική, χρησιμοποιώντας τον τεράστιο πλούτο του και την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα και εκείνα των συμμάχων του.

Ο Χερστ ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Αμερική εκείνη την εποχή και δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που απεικονιζόταν στην ταινία. Χρησιμοποίησε την επιρροή του για να προσπαθήσει να αποτρέψει την κυκλοφορία της ταινίας, αλλά τελικά απέτυχε.

 Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: watchandchill
TAGS: ταινία