Πέντε συμβουλές για ευχάριστο ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνίσταται το επίπεδο φόρτισης να κυμαίνεται πάντα μεταξύ 30% και 80%.

Αρκετοί είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν με ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2022 ,σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Για τον λόγο αυτό, ένας ειδικός από την Seat μας δίνει πέντε συμβουλές για να ταξιδέψουμε «ηλεκτρικά» αυτό το καλοκαίρι. Ετσι είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε έγκαιρα. Μελετήστε τις διαδρομές που θα κάνετε και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε που βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης. Επιλέξτε μερικούς για πιθανές στάσεις κατά τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες ξεκούρασης όσο και τις ανάγκες φόρτισης του αυτοκινήτου.

Το σύστημα κλιματισμού ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, το οποίο σημαίνει ότι η βέλτιστη διαχείριση του κλιματισμού του αυτοκινήτου θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρείτε μία σταθερή θερμοκρασία 22ºC μέσα στο αυτοκίνητο. Πριν ξεκινήσετε, καλό θα ήταν να κατεβάσετε τα παράθυρα για λίγα λεπτά ,για να αεριστεί το αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διατηρώντας τα παράθυρα κλειστά θα βελτιστοποιήσετε την αυτονομία εξασφαλίζοντας καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.

Ξεκινήστε από το σπίτι με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνιστούμε το επίπεδο φόρτισης να κυμαίνεται πάντα μεταξύ 30% και 80%.

Η αποδοτική οδήγηση συνιστάται πάντα για μία βιώσιμη οδηγική εμπειρία, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια από τη μπαταρία. Δεν χρειάζεται μεγάλη πίεση στο γκάζι, αλλά ούτε και απότομο φρενάρισμα.

Η επαναφόρτιση δε χρειάζεται να είναι βαρετή. Ανάλογα με τον φορτιστή, μπορεί να διαρκέσει μόλις 20 λεπτά, ενώ με αργούς φορτιστές, θα χρειαστούν 6 με 8 ώρες. Το κλειδί είναι να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο. Ανάλογα με την επιλογή που θα επιλέξετε και με τον εκ των προτέρων προγραμματισμό της διαδρομής, κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε ένα παγωτό, να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα ή να περάσετε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή συνταξιδιώτες. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσετε την μπαταρία να επαναφορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ξεκουράζεστε στο ξενοδοχείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ