Γιάννης Σγουρός: «Ψήφισε για τον τόπο σου. Τους άξιους και όχι τους αρεστούς των κομμάτων»

«Οι τραγωδίες που ζήσαμε καταδεικνύουν πως το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το χρώμα του χάρτη, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο» δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Με τον τίτλο του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη στο…πέτο, από το 2010 και τη σταθερή 20ετή ενασχόληση του στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ο Γιάννης Σγουρός κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση».

Με κεντρικό σύνθημα «ψήφισε για τον τόπο σου» ο Γ. Σγουρός καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν με γνώμονα την αναγέννηση όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, όπως έχει ήδη αναγνωριστεί και λειτουργεί στα ευρωπαϊκά κράτη.

Η επιτυχημένη θητεία του, στην Νομαρχία Αθηνών από το 2002 και από το 2010 στην Περιφέρεια, όπως αναφέρει ο κ. Σγουρός, εγγυώνται τη γνώση και την εμπειρία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Αττικής. Παρατηρεί ότι με την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου των 11+1 προτάσεων και χρηστή διοίκηση η Περιφέρεια θα μπει σε πορεία ανάταξης με όρους διαφάνειας και αξιοπρέπειας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, ο Γιάννης Σγουρός υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις εκλογές πρωταρχικό κριτήριο του εκλογικού σώματος πρέπει να αποτελέσει η ανάγκη για απεξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό εναγκαλισμό και η προστασία της Περιφέρειας «με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία που τόσο έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια…»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης καλεί τον κόσμο να ψηφίσει τους «άξιους και τους ικανούς και όχι τους αρεστούς των κομμάτων», διότι όπως σημειώνει, «οι τραγωδίες που ζήσαμε, σε Μάνδρα και Μάτι αλλά και στη Θεσσαλία και στη Ροδόπη», καταδεικνύουν πως το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το χρώμα του χάρτη, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Γιάννη Σγουρού, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής

Ερ: Κυριε Σγουρέ, βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς έναντι των ανθυποψηφίων σας;

Απ: Πρώτον διότι τα δείγματα γραφής μας είναι γνωστά. Το έργο μας είναι καταξιωμένο, το ξέρουν όλοι και το έχουν αναγνωρίσει όλοι δημόσια, φίλοι και αντίπαλοι. Δεν είμαστε ούτε τυχαίοι ούτε περαστικοί από τον θεσμό. Στηρίζοντας επομένως την «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» υπάρχει το εχέγγυο της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας. Οι πολίτες είναι σίγουροι ότι δεν θα βαδίσουν σε αχαρτογράφητα νερά. Δεύτερον, διότι έχουμε σχηματίσει μία πολύ δυνατή ομάδα υποψηφίων και συνεργατών που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όμως κανείς δεν λογοδοτεί σε κανένα κόμμα. Είναι κάτι που το έχω ξεκόψει εξ αρχής σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον συμπόρευσης σε αυτόν τον αγώνα: Τα κόμματα θα μείνουν έξω από την πόρτα της παράταξής μας. Και τρίτον, διότι διαθέτουμε γνώση των προβλημάτων της Αττικής και των ενδεδειγμένων λύσεων, τις οποίες προτείνουμε μέσα από το πρόγραμμά μας με τις 11+1 δεσμεύσεις για την Αττική.

Ερ: Πού θεωρείτε ότι «πονάει» περισσότερο το λεκανοπέδιο; Σε ποιον τομέα κατά τη γνώμη σας έχουν ανακύψει τα σημαντικότερα προβλήματα και στη βάση ποιας γενικής κατεύθυνσης θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Απ: Τα μεγαλύτερα προβλήματα του λεκανοπεδίου οφείλονται στην άναρχη εδώ και δεκαετίες δόμηση και ανάπτυξή του. Αποτέλεσμα αυτού του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης είναι σήμερα σε πολλές περιοχές, ιδίως της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής τα ρέματα να έχουν εξαφανισθεί, να μην υπάρχει ασφαλής διέξοδος και μετακίνηση, να μην υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές αποχέτευσης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων ή ακόμη και ύδρευσης. Στο κλεινόν άστυ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης ασφάλειας, ελεύθερων χώρων, υποβάθμισης, γκετοποίησης. Την περίοδο 2011-2014, στην πρώτη θητεία της αιρετής περιφέρειας, κάναμε σοβαρά βήματα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση της επίλυσής τους συνολικά, όμως δυστυχώς η προσπάθεια αυτή διακόπηκε το 2014, αφού ο σοβαρός σχεδιασμός έδωσε τη θέση του στον αυτοσχεδιασμό. Και έτσι επιστρέψαμε και πάλι στο σημείο μηδέν.

Ερ: Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το συγκεντρωτικό κράτος;

Απ: Το συγκεντρωτικό κράτος συντηρεί το πελατειακό κράτος και το πελατειακό κράτος το συγκεντρωτικό σε μια σχέση που λειτουργεί αμφίδρομα παρασιτικά για τη δημοκρατία και την ευημερία της κοινωνίας μας. Στις ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα ότι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων μόνο προς όφελος των κοινωνιών μπορεί να λειτουργήσει, πέτυχαν να δημιουργήσουν ισχυρές τοπικές και περιφερειακές αρχές που λύνουν προβλήματα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το μόνο που κοιτάνε τα κόμματα είναι πώς θα ελέγξουν καλύτερα τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Είναι καιρός και στην Ελλάδα να παραδειγματιστούμε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερ: Υπηρετείτε χρόνια την αυτοδιοίκηση, και ασφαλώς έχετε δεχθεί και κριτική από τους αντιπάλους σας, πώς την αντιμετωπίζετε;

Απ: Με ικανοποιεί που οι πολίτες ξέρουν ποιος είναι ο Γιάννης Σγουρός. Που δεν απασχολώ τα media για τους λάθος λόγους. Γι' αυτό βλέπετε ότι τα λόγια μου είναι πάντοτε μετρημένα. Δεν παρασύρομαι σε μαξιμαλιστικές υποσχέσεις και παχιά λόγια. Εάν οι ανθυποψήφιοί μου θέλουν να μπουν σε πλειοδοσία υποσχέσεων δεν πρόκειται να τους ακολουθήσω. Έχω μάθει να τηρώ τις δεσμεύσεις μου και να χτίζω όχι να γκρεμίζω. Ζητώ οι πολίτες να μας εμπιστευθούν, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο καθένας σε επίπεδο κόμματος, για να προστατεύσουμε την Περιφέρεια, με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία που τόσο έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ερ: Η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου δεν έχει μόνο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αλλά και ευρύτερο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί η εκλογή σε πολιτική αναμέτρηση και να υποβαθμιστούν τα αυτοδιοικητικά ζητήματα;

Απ: Η αυτοδιοίκηση είναι για να λύνει τα προβλήματα των πολιτών και όχι των κομμάτων. Τα κόμματα ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για τις πολιτικές εντυπώσεις και όχι για την ουσία. Αντίθετα, στόχος δικός μου υπήρξε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να συμβάλω στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην παρουσίαση των προτάσεων για την επίλυσή τους. Δεν ζήτησα τις πλάτες, ούτε κρύφτηκα πίσω από κάποιο κόμμα, χωρίς ασφαλώς να κρύβω ότι ανήκω στον πολιτικό χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Πιστεύω ότι μετά από 10 χρόνια μνημονίων και μετά τις τραγωδίες που ζήσαμε στην Αττική, σε Μάνδρα και Μάτι αλλά και στη Θεσσαλία και στη Ροδόπη οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το χρώμα του χάρτη, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Γι' αυτό στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου τους καλώ να ψηφίσουν τους άξιους και τους ικανούς και όχι τους αρεστούς των κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ