Κλείσιμο

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία - Πού παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά - Ομαλή η διαδικασία και στη Μαγνησία

Στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι από το πρωί προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να αναδείξουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές του τόπου.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και τις 7 το απόγευμα. Η δύναμη του εκλογικού σώματος αριθμεί 9.775.181 Έλληνες πολίτες (οι 465.218 ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς και 17.957 Ευρωπαίους πολίτες.

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά. 

«Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας διεξάγεται ομαλά, μικροπροβλήματα που υπήρξαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίστηκαν ανά περίπτωση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ομαλή η διαδικασία στη Μαγνησία

Χωρίς ή δίχως ιδιαίτερης σημασίας προβλήματα - κάποιες ελάχιστες μη παρουσίες στις εφορευτικές επιτροπές - ξεκίνησε και στην Μαγνησία από τις 7 το πρωί η διαδικασία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία, τόσο στη χερσαία όσο και στα νησιά των Σποράδων υπάρχουν συνολικά 385 εκλογικά τμήματα ,εκ των οποίων τα 11 είναι στη Σκιάθο, τα 13 στη Σκόπελο και 4 στην Αλόννησο και από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ θα προσέλθουν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι πολίτες που ανέρχονται σε 173. 317.

Στην Μαγνησία που επλήγη από δύο απανωτά σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, τον Daniel και το Elias υπήρξαν και σχολεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά που αποκαταστάθηκαν και σήμερα λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα.

Ακόμη και στα δύο χωριά του Πηλίου, την Δράκεια και το Πουρί, όπου η οδική πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω των καταστροφών κατάφεραν να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αναμέτρησης.

Από τους οκτώ συνολικά Δήμους της Μαγνησίας μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου , ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, που υπέστη και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των δύο θεομηνιών.

Από τους οκτώ εν ενεργεία δημάρχους της Μαγνησίας, μόνο ένας, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, νυν δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου με δύο συνεχείς θητείες, δεν έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα. Οι άλλοι επτά, οι κύριοι Μπέος στο Βόλο, Χατζηκυριάκος στον Αλμυρό, Νασίκας στον Ρήγα Φεραίο, Μιτζικός στο Νότιο Πήλιο, Τζούμας στη Σκιάθο, Περίσσης στη Σκόπελο και Βαφίνης στην Αλόννησο κατέρχονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι και στις φετινές εκλογές.

Πού παρουσιάστηκαν προβλήματα

Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες σε δύο εκλογικά τμήματα της Ναυπακτίας, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προσήλθαν εγκαίρως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, σε ένα ακόμη εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής, αναμενόταν να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Ακόμη, πάλι σε εκλογικό τμήμα της Ναυπακτίας παρουσιάστηκε πρόβλημα με την σφραγίδα του εκλογικού τμήματος, το οποίο όμως λύθηκε άμεσα. Στις άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, στην Αχαΐα και την Ηλεία, η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε και εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ και τρεις περιφερειακές ενότητες καταγράφονται απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη Θεσσαλονίκη όταν κανένα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίστηκε σε τρία εκλογικά τμήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ έχει ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με το thestival.gr

Πρόκειται για τα εκλογικά τμήματα 445, 448, 450.

Η δικαστική αντιπρόσωπος σε ένα από τα τμήματα ενημέρωσε τον αστυνομικό που βρίσκεται στο εκλογικό κέντρο, ενώ «επιστράτευσε» μέλος εφορευτικής επιτροπής από άλλο τμήμα, ως προσωρινή λύση.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών 40 ευρώ την πρώτη Κυριακή και 30 την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

«Μάθε πού Ψηφίζεις»

Η ενημέρωση για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουμε γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών https://mpp.ypes.gov.gr/ η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Σχετική ενημέρωση παρέχεται και από την τηλεφωνική γραμμή 2131361500, καθώς και από τα κατά τόπους ΚΕΠ και τους Δήμους.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει είναι αποδεκτά.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να προσκομίσουν τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων, αναγνωρίζονται με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.

Εκλογείς που χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έως το τέλος της ψηφοφορίας, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι αρκεί να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, το οποίο χορηγείται από τον οικείο δήμο ακόμα και την ημέρα των εκλογών.

Με απόλυτη προτεραιότητα ψηφίζουν όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές.

Για τα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα προβλέπεται στο ισόγειο κάθε καταστήματος ψηφοφορίας η λειτουργία ειδικού χώρου, όπου οι εκλογείς αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τη βοήθεια δημοτικού υπαλλήλου.

Αναλυτικά η διαδικασία

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο παραβάν αρχικά για τις δημοτικές εκλογές και στη συνέχεια, αφού ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην αντίστοιχη κάλπη, επανέρχονται για την ψηφοφορία των περιφερειακών συνδυασμών και υποψηφίων.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο μέγιστος αριθμός σταυρών αναγράφεται σε κάθε ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Αμέσως μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, σε κάθε εκλογικό τμήμα αρχίζει το άνοιγμα της κάλπης, η αρίθμηση των φακέλων, η διαλογή των ψήφων και η μετάδοση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε μονό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, ενώ στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε ζυγό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

Στους δήμους και στις περιφέρειες που κανένας συνδυασμός δεν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο οι εκλογές θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή με αντιπάλους τους δύο πρώτους σε εκλογική δύναμη υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Πηγή: skai.gr