Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μόνο σε επίπεδο του δήμου Αθηναίων το «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Είναι ξεκάθαρος ο στόχος του ΠΑΣΟΚ να τερματίσει πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες του Ιουνίου - Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν «βλέπουν» δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη

Του Αντώνη Αντζολέτου

Όσοι θεώρησαν πως η συμφωνία Ζαχαριάδη – Δούκα για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί έναν προάγγελο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμα. Ή ενδεχομένως δεν θα πρέπει να τρέφουν και πολλές ελπίδες. Είναι γεγονός πως το κοινό μέτωπο κατά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στηρίζεται, όμως περισσότερο στην «τίμια» στάση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας και στις γνωστές - διαχρονικές του απόψεις για ανάγκη ανοίγματος του κόμματος προς το κέντρο. Η συνεργασία έχει περισσότερο «αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά» και αυτό δείχνει να προκρίνει και ο Χάρης Δούκας. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της Κυριακής είναι τόσο καλά θα αξιολογηθεί ως πολιτικό γεγονός.

Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη στην μετα-Τσίπρα εποχή έχουν πολλά να χωρίσουν. Ίσως και περισσότερα από πριν. Κατ΄αρχάς δεν είναι λίγα τα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ που βλέπουν την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη ως μια ευκαιρία για διεισδύσουν στο χώρο της κεντροαριστεράς. Το πρώτο βήμα θεωρούν πως έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πλέον ετοιμάζονται για το επόμενο που είναι οι ευρωεκλογές. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος του ΠΑΣΟΚ να τερματίσει πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες του Ιουνίου βλέποντας πως τον Στέφανο Κασσελάκη δεν τον ακολουθεί το «ρεύμα» και ο «αέρας» που είχε στην προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό το λόγο, άλλωστε το επόμενο διάστημα οι επιθέσεις προς τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και προς την Κουμουνδούρου αναμένεται να πυκνώσουν. Η εσωστρέφεια έχει χτυπήσει την πόρτα της Κουμουνδούρου και οι «γκρίνιες» είναι καθημερινές. Η «λευκή απεργία» που κάνουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται στην πλευρά των ηττημένων των πρόσφατων εκλογών, αποσυντονίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από τα θεσμικά της καθήκοντά στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με δυο διαφορετικές «ψυχές» και συνεπώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το πεδίο που θα βρει μπροστά του στην αίθουσα της Ολομέλειας σε κρίσιμες συζητήσεις. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από το Κοινοβούλιο.

Οι εθνικές εκλογές, αλλά και οι περιφερειακές έδειξαν πως υπάρχει ένα κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η «ψαλίδα» για τη Νέα Δημοκρατία από τον δεύτερο δεν κλείνει και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν συνεχώς πως δεν γίνεται να μην καλυφθεί. Ο Χρήστος Σπίρτζης σε σχεδον καθημερινές του τοποθετήσεις μιλάει για την ανάγκη συνένωσης των δυο ακόμα και με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Και αυτό προτάσσεται ως ανάγκη προκειμένου να μη δοθεί χώρος να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σχήμα που ουσιαστικά θα μετατρέψει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε μικρομεσαίες δυνάμεις.

Στην ισχυροποίηση της θέσης τους ποντάρουν αυτή τη στιγμή τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό δεν περνά μέσα από μια κοινή πορεία. Θα συναντηθούν κοινοβουλευτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά κυρίως οι ευρωεκλογές θα είναι το κρίσιμο «crash test». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να περάσει και από τις «συμπληγάδες» των εσωκομματικών του διαδικασιών.

Πηγή: skai.gr