ΚΑΙΡΟΣ

Επένδυση 1 δισ. λιρών σε εργοστάσιο στο Σάντερλαντ επισημοποίησε η Nissan

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες μεγάλης αναβάθμισης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο κατασκευής των αυτοκινήτων της στο Σάντερλαντ της ΒΑ Αγγλίας.

Πρόκειται για συνολική επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών, με το σχέδιο να περιλαμβάνει και κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής μπαταρίας από την εταιρεία Envision AESC, κινεζική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Nissan.

Η αναβαθμισμένη μονάδα παραγωγής θα κατασκευάζει το νέας γενιάς πλήρως ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Nissan, δημιουργώντας 909 θέσεις εργασίας εκεί και ακόμα τουλάχιστον 4.500 θέσεις στη βρετανική αλυσίδα εφοδιασμού εξαρτημάτων.

Το «γιγα-εργοστάσιο» της Envision θα δημιουργήσει ακόμα 750 θέσεις εργασίας και θα φτάσει σε θέση παρασκευάζει μπαταρίες για 100.000 οχήματα της Nissan κάθε χρόνο.

Στόχος είναι η νέα μονάδα να λειτουργεί πριν το 2024, όταν θα πρέπει να αυξηθεί η αναλογία χρήσης εξαρτημάτων που έχουν κατασκευαστεί επί βρετανικού εδάφους, όπως ορίζει η μετά-Brexit εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που επισκέφθηκε σήμερα το υπάρχον εργοστάσιο στο Σάντερλαντ, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της Nissan «σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό στη ΒΑ Αγγλία».