Έρευνα για το βίντεο που δείχνει Ουκρανούς να πυροβολούν Ρώσο στρατιώτη διέταξε ο Κουλέμπα

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ουκρανικός στρατός τηρεί τους κανόνες του πολέμου… Φυσικά μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά παραβίασης αυτών των κανόνων και σίγουρα θα ερευνηθούν», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα  αναφορικά με το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και φαίνεται να δείχνει μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν αιχμάλωτο, βαριά τραυματισμένο Ρώσο στρατιώτη.

Ο Κουλέμπα είπε ότι δεν έχει δει το βίντεο, αλλά έχει ακούσει για αυτό. 

η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, 

Στο βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, ακούγονται τρεις πυροβολισμοί, από άτομο που δεν φαίνεται στην κάμερα, εναντίον του στρατιώτη που φοράει ένα λευκό περιβραχιόνιο, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο στρατιώτης αιμορραγεί, κείτεται στον δρόμο δίπλα σε έναν νεκρό στρατιώτη και ανασαίνει με δυσκολία.

«Κοίτα, είναι ακόμα ζωντανός, αγκομαχάει ήδη… Τελείωσε» λέει μια φωνή και στη συνέχεια ακούγονται δύο πυροβολισμοί. Ακολουθεί τρίτος πυροβολισμός, αφού ο στρατιώτης κινείται ακόμα.

Στη συνέχεια στα πλάνα εμφανίζονται δύο άλλοι νεκροί στρατιώτες στον δρόμο, που φορούν και αυτοί λευκά περιβραχιόνια. Ο ένας έχει τα χέρια δεμένα πίσω από τον σβέρκο και έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι. Παραδίπλα διακρίνεται ένα εγκαταλειμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία που τραβήχθηκε το βίντεο, την ύπαρξη του οποίου ανέφερε αρχικά η εφημερίδα New York Times. Το πρακτορείο UNIAN της Ουκρανίας δημοσίευσε πλάνα στις 30 Μαρτίου.

Τα κατά τα φαινόμενα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων στο βίντεο μιλούν ρωσικά. Τουλάχιστον ένας έχει προφορά του Καυκάσου και άλλοι έχουν προφορά που παραπέμπει σε περιοχές της νότιας Ρωσίας ή στην ανατολική Ουκρανία. Ορισμένοι φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Τουλάχιστον ένας φορούσε ένα γαλάζιο περιβραχιόνιο, σαν αυτά του ουκρανικού στρατού. Δεν είναι σαφές όμως σε ποια μονάδα ανήκουν. Ο ένας είχε το εθνόσημο της Ουκρανίας στο χέρι του, αλλά ανάποδα.

Το Reuters εντόπισε τη γεωγραφική θέση όπου γυρίστηκε το βίντεο, στα βόρεια του χωριού Ντμιτρίφκα, όχι μακριά από την Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα πλάνα με τους νεκρούς στην Μπούτσα ήταν σκηνοθετημένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ