Ερωτήματα για τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος και τη νέα κούρσα των μεγάλων δυνάμεων για την κυριαρχία σε αυτό το πεδίο εγείρει η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ανέπτυξαν διαστημικό όπλο σε τροχιά γύρω από τη Γη
Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Τρόι Μάινκ, δήλωσε ότι το όπλο που βρίσκεται «σε τροχιά» είναι απαραίτητο για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από εχθρικές ενέργειες, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τις δυνατότητές του ή για το πότε τέθηκε σε τροχιά.
Ωστόσο, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά όπως για το τι θα μπορούσε να είναι αυτό το όπλο και ποια είναι η ευρύτερη εικόνα όσον αφορά τις στρατιωτικές εξελίξεις στο Διάστημα, αλλά και ποιες άλλες χώρες θα μπορούσαν να διαθέτουν παρόμοια οπλικά συστήματα.
Οι προηγμένες στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη δορυφόρους στο Διάστημα για ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από την παροχή ασφαλών επικοινωνιών και τη συλλογή πληροφοριών έως την παροχή δεδομένων ακριβούς εντοπισμού για στοχευμένα πλήγματα και την ανίχνευση εκτοξεύσεων πυραύλων.
Καθώς ο πόλεμος γίνεται ολοένα και πιο τεχνολογικά προηγμένος, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξηθεί η χρήση στρατιωτικών συστημάτων στο Διάστημα.
Ο δρ Μπλέντιν Μπόουεν, συνεργάτης στον τομέα στρατιωτικών επιστημών του Royal United Services Institute (RUSI) και αναπληρωτής καθηγητής Αστροπολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, δήλωσε ότι μπορεί μόνο να κάνει εικασίες σχετικά με το όπλο που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
«Θα περίμενα να πρόκειται ενδεχομένως για κάποιου είδους πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου ή παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων. Θα μπορούσε να είναι ένα μη καταστροφικό αντι-δορυφορικό όπλο», δήλωσε στο BBC.
Όπως εξήγησε, τέτοιου είδους οπλικά συστήματα υπάρχουν ήδη στη Γη και μπορούν να διαταράξουν τις δορυφορικές επικοινωνίες.
«Αν εξουδετερώσεις τις ραδιοεπικοινωνίες, τότε ο δορυφόρος σου είναι ουσιαστικά άχρηστος», σημείωσε.
Ο Μπόουεν δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιου είδους πιο επιθετικό και πιο επικίνδυνο οπλικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ποσότητες διαστημικών συντριμμιών και εκτεταμένες καταστροφές.
«Λιγότερο πιθανό θα ήταν να πρόκειται για κάποιου είδους κινητικό όπλο καταστροφής, δηλαδή ένα όχημα που θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα βλήμα, το οποίο θα προσέκρουε σε έναν δορυφόρο και θα τον κατέστρεφε», ανέφερε.
«Μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι ένας δορυφόρος που προσεγγίζει άλλους δορυφόρους για επιθεώρηση και έχει τη δυνατότητα να προσδένεται σε αυτούς.»
Ωστόσο, ενώ το όπλο που τέθηκε σε τροχιά φαίνεται να αποτελεί πρωτιά, οι ΗΠΑ -όπως και οι ανταγωνιστές τους, η Ρωσία και η Κίνα- διαθέτουν εδώ και αρκετό καιρό όπλα που μπορούν να στοχεύσουν και να πλήξουν αντικείμενα στο Διάστημα.
Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερους ελιγμούς στο Διάστημα, γνωστούς ως επιχειρήσεις προσέγγισης και εγγύτητας (Rendezvous and Proximity Operations - RPO), κατά τις οποίες δορυφόροι προσεγγίζουν σε πολύ μικρή απόσταση δυτικούς δορυφόρους.
«Θεωρητικά, αυτοί οι δορυφόροι RPO μπορούν να μετατραπούν σε δορυφόρους “κυνηγούς-δολοφόνους”, είτε συγκρουόμενοι σκόπιμα με άλλους δορυφόρους είτε ωθώντας τους εκτός τροχιάς», δήλωσε στο BBC ο δρ Ροντ Θόρντον, ειδικός στις ρωσικές αμυντικές σπουδές και την ασφάλεια στο King’s College του Λονδίνου.
«Ο Μπόουεν προσθέτει ότι η Κίνα έχει ήδη επιδείξει την ικανότητα να προσεγγίζει δορυφόρους και να τους μετακινεί σε διαφορετική τροχιά».
Όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να έχει και θετικές εφαρμογές: μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την απομάκρυνση διαστημικών απορριμμάτων όσο και για την εξουδετέρωση ενεργών δορυφόρων.
Ο Θόρντον επισημαίνει ότι η Ρωσία αντισταθμίζει τις ελλείψεις της σε διαστημικά οπλικά συστήματα και δορυφόρους με τις πυραυλικές της δυνατότητες.
«Οι Ρώσοι διαθέτουν πυραύλους που εκτοξεύονται από το έδαφος και μπορούν να πλήξουν δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά. Διαθέτουν επίσης αντιδορυφορικούς πυραύλους (ASAT), οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από αεροσκάφη σε μεγάλο ύψος», αναφέρει.
«Από τη ρωσική σκοπιά, θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει πολύ περισσότερους και καλύτερους δορυφόρους από εκείνους στους οποίους μπορεί να βασιστεί ο ρωσικός στρατός. Ως εκ τούτου, έχουν επενδύσει σημαντικά σε αντιδορυφορικά όπλα, προκειμένου να “εξισορροπήσουν το πεδίο μάχης” σε κάποιον βαθμό.»
Ο Θόρντον διατυπώνει και μια ιδιαίτερα ανησυχητική εκτίμηση: «Ως έσχατη λύση, οι Ρώσοι μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν πυρηνικά όπλα στο Διάστημα και ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP) από την έκρηξη θα μπορούσε να “κάψει” οποιονδήποτε δορυφόρο δεν διαθέτει την κατάλληλη θωράκιση σε μια τεράστια περιοχή».
Υποστηρίζει μάλιστα ότι, ακριβώς επειδή διαθέτει σχετικά λίγους δορυφόρους, η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ο «μεγάλος κερδισμένος» ενός πολέμου στο Διάστημα, ο οποίος θα περιλάμβανε «πυραύλους που εκτοξεύονται από το έδαφος εναντίον δορυφόρων, δορυφόρους ικανούς να πραγματοποιούν ελιγμούς ώστε να μετατοπίζουν ή να καταστρέφουν άλλους δορυφόρους, καθώς και επίγεια συστήματα λέιζερ».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.