- Οι φόβοι για νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την άνοδο του πληθωρισμού προκαλούν αύξηση στο κόστος δανεισμού, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων και των γερμανικών ομολόγων.
- Οι διαταραχές στη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο οδηγούν σε αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και ενισχυμένες πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας τις πιέσεις για αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
- Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, ενώ η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων έχει ανέβει στο 3,25%, στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.
Ο φόβος για νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού εκτοξεύει το κόστος δανεισμού. Στα ύψη οι αποδόσεις ακόμη και των γερμανικών ομολόγων.Όλο και πιο αισθητές γίνονται στις χρηματαγορές οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν. Οι δυσχέρειες στη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προκαλούν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, πληθαίνουν οι νουθεσίες προς τις κεντρικές τράπεζες για να παρέμβουν, αυξάνοντας τα επιτόκια. Τα σενάρια για αύξηση των επιτοκίων ανεβάζουν όμως και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Στις ΗΠΑ η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών. Όπως παρατηρεί η DWS, θυγατρική διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, «οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μακράς διάρκειας έχουν επανέλθει πλέον στα επίπεδα που γνωρίζαμε την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
Η Γερμανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου (που θεωρείται «πυξίδα» για το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες) έχει «σκαρφαλώσει» στο 3,25% για το γερμανικό Δημόσιο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.
Νέα κρίση χρέους προ των πυλών;
«Μέχρι στιγμής οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν αποτελούν ένδειξη για επικείμενη κρίση χρέους» εκτιμά ο Έικο Σίβερτ, αναλυτής του οίκου Scope με ειδίκευση στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, συμπληρώνει, οι αποδόσεις αυτές αντανακλούν και τους ενδοιασμούς των επενδυτών για τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό των πλούσιων βιομηχανικών χωρών.
Εξαιρετικά αβέβαιη παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ. Πρόσφατα το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε το όριο των 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις τράπεζας Metzler το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να δαπανήσει κάθε μήνα περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο για να αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσια.
Βέβαια οι ΗΠΑ παραμένουν λίγο πιο προστατευμένες απέναντι σε μία πιθανή κρίση, καθώς διαθέτουν το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Αν όμως ξεσπάσει νέα κρίση χρέους στην Αμερική, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει τις διεθνείς αγορές. Και τη Γερμανία.
Σε μία προσπάθεια να μειώσει το κόστος δανεισμού, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει πρόσφατα ότι θα αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον περιορισμένης διάρκειας.
Η κατάσταση σε Γερμανία και Ευρώπη
Ο κρατικός δανεισμός της Γερμανίας είναι πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ. Το δημόσιο χρέος του Βερολίνου δεν ξεπερνά το 63,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Η Γερμανία, η Ολλανδία και οι χώρες του Βορρά θεωρούνται σχετικά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, σύμφωνα με τον Έικο Σίβερτ του οίκου Scope. Αντιθέτως, «χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, βρίσκονται υπό εντατική παρατήρηση».
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα στη Γερμανία, ιδιαίτερα μετά τη συνεχή αύξηση των κρατικών δαπανών για τις υποδομές και την Άμυνα, που προκαλούν νέα διόγκωση του δημοσίου χρέους.
Οι κλυδωνισμοί στην αγορά ομολόγων προκαλούν «πονοκέφαλο» και στα χρηματιστήρια. Όσοι έχουν επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια που αντανακλούν πιστά την απόδοση ενός χρηματιστηριακού δείκτη, βλέπουν τις συνέπειες στο χαρτοφυλάκιό τους. Αντιθέτως, φαίνονται κερδισμένοι όσοι έχουν τοποθετήσει χρήματα σε χρυσό, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο και φαίνεται να ανακάμπτει από την απότομη πτώση των τελευταίων μηνών.
Κινδυνεύει το γερμανικό AAΑ;
Κορυφαίοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η διόγκωση του δημοσίου χρέους στη Γερμανία αποτελεί κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα. Μέχρι στιγμής η άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ υποδηλώνει ότι για τη Γερμανία είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν όμως την υποβαθμίσουν οι οίκοι αξιολόγησης, το κόστος αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί. Κατά συνέπεια, θα μειωθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για κρατικές επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες.
Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, πάντως. Τόσο οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης (S&P, Moody's, Fitch), όσο και ο ευρωπαϊκός οίκος Scope διατηρούν το ΑΑΑ. Όπως τονίζει ο αναλυτής της Scope, Γιούλιαν Τσίμερμαν, «η Γερμανία διαθέτει ακόμη σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα...»
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
- Σε υψηλά 17 ετών έκλεισε το Χρηματιστήριο - Κέρδη 27,38% για τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους
- Economist impact - Ν. Παπαθανάσης: Στα 49,5 δισ. ευρώ η επόμενη προγραμματική περίοδος 2028-2034
- Γ. Πιτσιλής:«Να καθαρίσουμε το τοπίο»– Νέα εποχή στις αγροτικές πληρωμές με διαφάνεια και ψηφιοποίηση
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.