Τραμπ: Επενδύσεις $200 δισ. από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ - Επιφυλάξεις για Αλάσκα

Η Σεούλ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τα $54 δισ. του αγωγού LNG στην Αλάσκα

Τραμπ

Σχέδιο για επενδύσεις έως 200 δισ. δολαρίων από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, με το πακέτο να περιλαμβάνει οκτώ μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας και επένδυση 54 δισ. δολαρίων σε αγωγό φυσικού αερίου για το Alaska LNG.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι ειδικά για το έργο στην Αλάσκα δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική επενδυτική απόφαση, καθώς θα προηγηθεί αξιολόγηση της εμπορικής βιωσιμότητας και των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών.

Οι επενδύσεις αποτελούν την πρώτη μεγάλη ομάδα έργων από το συνολικό πακέτο των 350 δισ. δολαρίων που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας Ουάσινγκτον και Σεούλ. Από αυτά, 150 δισ. δολάρια προορίζονται για τη ναυπηγική βιομηχανία και 200 δισ. για στρατηγικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή οκτώ πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας, αγωγού φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 6 GW στο Τέξας.

Η Σεούλ επιβεβαίωσε επένδυση 22,3 δισ. δολαρίων για το ενεργειακό έργο στο Τέξας, το οποίο προορίζεται να τροφοδοτεί μεταξύ άλλων data centers τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και σχέδιο 120 δισ. δολαρίων για οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Οι επιφυλάξεις για το Alaska LNG

Αβέβαιη παραμένει, πάντως, η πορεία του Alaska LNG, καθώς το έργο αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ζητήματα κόστους, χρηματοδότησης και εμπορικής βιωσιμότητας.

Το σχέδιο προβλέπει αγωγό μήκους περίπου 1.300 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το North Slope της Αλάσκας σε εγκατάσταση υγροποίησης στις νότιες ακτές της πολιτείας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 3,9 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως και να παράγει έως 20 εκατ. μετρικούς τόνους LNG ετησίως.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το έργο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για συμμετοχή ή για το ύψος ενδεχόμενης επένδυσης. Ο πρόεδρος της χώρας, Λι Τζάε Μιουνγκ, ανέφερε επίσης ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η εμπορική βιωσιμότητα τόσο του LNG project όσο και των πυρηνικών έργων.

Οι ιαπωνικές JERA και Tokyo Gas έχουν υπογράψει προκαταρκτικές συμφωνίες για την αγορά συνολικά 2 εκατ. μετρικών τόνων LNG ετησίως, εφόσον το Alaska LNG προχωρήσει.

Η Glenfarne, που αναπτύσσει το έργο, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας για την οριστικοποίηση της επενδυτικής δομής και των βημάτων που απαιτούνται πριν από την τελική επενδυτική απόφαση. Η εξέλιξη έρχεται καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν ευρύτερη ενίσχυση των εξαγωγών αμερικανικού LNG.

Πηγή: skai.gr
5 0 Bookmark

Απόρρητο