Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις κρατιδιακές εκλογές της Κυριακής, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το Βερολίνο σταμάτησε να αγοράζει φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και επέλεξε αντ' αυτού την αγορά ακριβότερης ενέργειας από τις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε αρχικά ότι «η νίκη της AfD αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Γερμανίας και το Κρεμλίνο προτιμά να μην προβεί σε εκτενή σχολιασμό επ' αυτού»· Ωστόσο, κατόπιν ήταν επικριτικός έναντι του Βερολίνου.
«Το Κρεμλίνο παρατηρεί χαμηλά ποσοστά αποδοχής για τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση... Οι Γερμανοί αναζητούν μια εναλλακτική λύση (προφανές λογοπαίγνιο) απέναντι στην τρέχουσα ηγεσία προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση», σημείωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας την εκλογική νίκη της AfD.
Το Κρεμλίνο, συνέχισε σύμφωνα με το TASS, λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία σχετικά με τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας —της μεγαλύτερης στην Ευρώπη. «Η πτώση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το Βερολίνο σταμάτησε τις αγορές φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά·
Ο Φρίντριχ Μερτς προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία, καθώς το συντηρητικό κόμμα του (CDU) υπέστη τη χειρότερη ήττα του σε κρατιδιακές εκλογές στη μεταπολεμική Γερμανία, ενώ τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού συγκρούονταν σχετικά με το μη δημοφιλές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του.
Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου διεμήνυσε επίσης ότι η επικύρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του νόμου για την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων «κυρώσεις από την κόλαση» σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ) κατά της Ρωσίας «δεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των κλονισμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ούτε στην προώθηση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».
Ο Τραμπ υπέγραψε τον νόμο την Παρασκευή.
Ο Πεσκόφ τόνισε ακόμη ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής αποσκοπούν στην εξάσκηση «αναχαίτισης» εμπορικών πλοίων (ρωσικός στόλος). «Ο θεμελιώδης χαρακτήρας του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών· το μπλοκ δημιουργήθηκε ως εργαλείο αντιπαράθεσης και παραμένει τέτοιο» υποστήριξε·
- Αιθιοπία: Συμμαχία ένοπλων οργανώσεων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης
- Πακιστάν: 28 νεκροί, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, από αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν – Καταγγελίες για θύματα μεταξύ αμάχων
- ΗΠΑ: Πάνω από 25 χιλιάδες απελάσεις σε τρίτες χώρες μέσω μυστικών συμφωνιών – Πάνω από 410 εκατ. δολάρια το κόστος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.