Οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση δύο ακόμη άτομα σε σχέση με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο μήνα σε σταθμό της Starlink στην Πολωνία, όπως μετέδωσε την Τρίτη ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF FM επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων στους τέσσερις.
Νωρίτερα την Τρίτη, το RMF ανέφερε ότι η γερμανική αστυνομία είχε συλλάβει μια γυναίκα στο Βερολίνο στο πλαίσιο της υπόθεσης. Στη συνέχεια, μετέδωσε την είδηση της σύλληψης ενός τέταρτου ατόμου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Πολωνία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δύο Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν στη Γερμανία ως ύποπτοι για την πρόκληση της πυρκαγιάς.
Η πυρκαγιά στον σταθμό της Starlink στην κεντρική Πολωνία, τον Σεπτέμβριο, κατέστρεψε το σύστημα ηλεκτροδότησης και τη γεννήτρια εφεδρικής ισχύος της εγκατάστασης. Η Πολωνία είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για ενέργεια δολιοφθοράς με στόχο τη διατάραξη των διαδικτυακών υπηρεσιών —συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξυπηρετούν τον ουκρανικό στρατό— και επέρριψε την ευθύνη στη Ρωσία.
Τη λειτουργία του σταθμού διαχειρίζεται η Exatel, μια κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παροχή συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο προς την Ουκρανία μέσω της Πολωνίας.
Ένας επίγειος σταθμός της Starlink αποτελεί τμήμα της υποδομής δορυφορικού διαδικτύου της SpaceX.
Ένας τέτοιος σταθμός —γνωστός και ως «πύλη» (gateway)— συνδέει τους δορυφόρους της Starlink με το παραδοσιακό επίγειο δίκτυο διαδικτύου. Λαμβάνει και μεταδίδει δεδομένα προς τους δορυφόρους, οι οποίοι στη συνέχεια αναμεταδίδουν τα δεδομένα αυτά στους χρήστες που διαθέτουν τερματικά της Starlink.
Το RMF μετέδωσε ότι η γυναίκα που συνελήφθη στη Γερμανία ενδέχεται να λειτούργησε ως οδηγός, και ότι οι πολωνικές εισαγγελικές αρχές θα αξιολογήσουν τώρα τον βαθμό της εμπλοκής της, προκειμένου να αποφασίσουν εάν συντρέχουν λόγοι για να ζητηθεί η έκδοσή της.
Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα η εθνικότητα της γυναίκας ούτε άλλες λεπτομέρειες.
Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών της Γερμανίας δήλωσε ότι η υπηρεσία συντόνισε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πολωνικών και γερμανικών αρχών σχετικά με τη σύλληψη των τριών ατόμων.
Αξιωματούχοι από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Ρωσία εξαπολύει δολιοφθορές, κυβερνοεπιθέσεις και άλλες υβριδικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να υπονομεύσει τη στήριξη προς την Ουκρανία.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις κατηγορίες αυτές «αβάσιμες και προϊόν αντιρωσικής υστερίας».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.