Τα Fjord Trends 2020 εξετάζουν επτά αναδυόμενες τάσεις, οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν το επιχειρείν και παρέχουν πρακτικές συμβουλές για το πώς οι οργανισμοί μπορούν να αγκαλιάσουν τη νέα εποχή.

Η πρώτη τάση σχετίζεται με αυτό που η μελέτη αποκαλεί “τα πολλά πρόσωπα της ανάπτυξης”. “Ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει μια κρίση “μέσης ηλικίας”. Η επιτυχία δεν εξισώνεται, πλέον, μόνο με την ανάπτυξη και οι οργανισμοί πρέπει να αρχίσουν να επαναξιολογούν τον εταιρικό σκοπό τους και να ευθυγραμμίσουν εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το ρόλο τους στον κόσμο”, αναφέρει η μελέτη.

Η δεύτερη τάση χαρακτηρίζεται με τον τίτλο “Το χρήμα αλλάζει”. “Το πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρήματα και πληρώνουμε για τα αγαθά μεταβάλλεται ταχύτατα. Αυτές οι τεκτονικές μετατοπίσεις δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για μια σειρά νέων προϊόντων και παικτών”, σημειώνουν οι ερευνητές.

“Barcodes… με πόδια” αποκαλεί η έρευνα την τρίτη αναδυόμενη τάση με τους αναλυτές να αναρωτιούνται: “Τα φυσικά μας σώματα γίνονται τόσο ανιχνεύσιμα, όσο και οι ψηφιακοί εαυτοί μας. Όταν πρόκειται για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και σώματος, ποια είναι άραγε η κόκκινη γραμμή μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της ευκολίας;”. 

Ρευστοί Άνθρωποι
Την τέταρτη αναδυόμενη τάση, που εντοπίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, την ονομάζουν “Ρευστοί Άνθρωποι”: “Οι συνήθειες κατανάλωσης αλλάζουν, καθώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και ορίζουν την ταυτότητά τους με ολοένα και πιο ρευστούς τρόπους. Υπάρχει σημαντική ευκαιρία στην παροχή νέων εμπειριών κατανάλωσης”.

“Σχεδιάζοντας τη νοημοσύνη” είναι η πέμπτη αναδυόμενη τάση για τη δεκαετία που ξεκινά. Η μελέτη της Accenture σχολιάζει: “Η ανθρώπινη εμπειρία γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη. Το επόμενο βήμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι να προχωρήσουμε πέρα από την αυτοματοποίηση στον σχεδιασμό συστημάτων, που συνδυάζουν ανθρώπινη και τεχνητή νοημοσύνη και ενισχύουν την αλληλεπίδρασή τους”.

Τα “Ψηφιακά Δίδυμα” είναι άλλη μια τάση, με τους αναλυτές να αποκαλύπτουν: “Καλωσορίστε το ψηφιακό σας δίδυμο που εργάζεται για σας και ξέρει τι θέλετε. Τα ψηφιακά δίδυμα εξελίσσονται πέρα από τη βιομηχανία και στην καθημερινότητά μας”.

Τέλος, η “Σχεδίαση με επίκεντρο τη ζωή” είναι η τελευταία αναδυόμενη τάση της νέας δεκαετίας: “Η εστίαση της επιθυμίας, της βιωσιμότητας και της σκοπιμότητας μετακινείται από το "εγώ" στο "εμείς". Μπορεί το design να επεκταθεί πέρα από το δικό του οικοσύστημα, μετακινούμενο από μια προσέγγιση με επίκεντρο το χρήστη σε μια προσέγγιση με επίκεντρο τη ζωή;”. 

Η έρευνα
Τα Fjord Trends 2020 βασίζονται στη συλλογική σκέψη 1.200+ σχεδιαστών και προγραμματιστών της Fjord σε 33 studios σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: sepe.gr