Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Αυτοβούλως και αυτοπροσώπως στο τμήμα προστασίας μαρτύρων στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκε λίγο μετά τις 7 το βράδυ ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», δηλώνοντας πρόθυμος να εξεταστεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Για την εξέλιξη ενημερώθηκε άμεσα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος έδωσε εντολή για την εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί σε βάρος του αποκαλούμενου «Σαράφη» μετά την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση που είχε λάβει για την περασμένη Τρίτη στις 4 το μεσημέρι.

Λόγω της ώρας και δεδομένου ότι όλα τα μέλη της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είχαν αναχωρήσει ήδη από τη Βουλή και ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν άμεσα, στον μάρτυρα επιδόθηκε κλήση για να εξεταστεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 16.00 σε ειδική αίθουσα της ΓΑΔΑ, «με τους όρους που ορίζει ο Άρειος Πάγος», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά μέλη της Επιτροπής.

Βάσει των νέων εξελίξεων, ο ακριβής τρόπος εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» πρόκειται να αποφασιστεί εκ νέου την ίδια μέρα (σ.σ. Δευτέρα) σε έκτακτη συνεδρίαση στις 11 το πρωί.

Οι δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ πάντως καταδεικνύουν πως μετά την απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, η πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη διεξαγωγή της εξέτασης με τεχνικά μέσα που προφανώς μεταφράζονται σε μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από διαφορετική αίθουσα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής όπως έχει ζητήσει και ο ίδιος ο «Μ. Σαράφης» για την προστασία της πραγματικής του ταυτότητας και της μυστικότητας.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε άπαντες οι βουλευτές της πλειοψηφίας προέτασσαν ως μείζον την εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα πάση θυσία, προκειμένου να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, με στόχο λάμψει η αλήθεια γύρω από την καταγγελλόμενη σκευωρία.

Σε αντίθεση με τον λεγόμενο «Μάξιμο Σαράφη» πάντως που έστω και καθυστερημένα επέδειξε διάθεση συνεργασίας με την Προανακριτική, άφαντη εξακολουθεί να παραμένει η αποκαλούμενη «Αικατερίνη Κελέση».

Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν σε συνομιλία τους με τον ΣΚΑΪ πως η απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου όχι μόνο ανοίγει διάπλατα το δρόμο και για τη δική της εξέταση, την οποία θα απαιτήσουν, αλλά καθιστά σαφές ότι είναι υποχρεωμένη να παραστεί για κατάθεση στην Προανακριτική αφού πέραν της γνώμης της για τον τρόπο που αυτή θα διεξαχθεί η κλήτευσή της θεωρείται υποχρεωτική.

 

Πηγή: skai.gr