Εμφανίστηκε τηλεφωνικά ο «Σαράφης» - Ναι σε εξέταση μόνο με ηλεκτρονικά μέσα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δύο 24ωρα μετά την έκδοση του εντάλματος για τη βίαιη προσαγωγή του ο προστατευόμενος μάρτυρας με την πλασματική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" εγκατέλειψε τη στάση "καπνός" και έδωσε - σύμφωνα με πληροφορίες - τηλεφωνικά σημεία ζωής στον αρμόδιο αξιωματικό της υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι διαθέσιμος για εξέταση από την Προανακριτική Επιτροπή υπό τον όρο της πραγματοποίησης της μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή, από διαφορετική αίθουσα με μετάδοση ήχου και αλλοίωση της φωνής του. 

Ο επανασχεδιασμός δράσης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής με αύξηση του pressing μέσω της ενεργοποίησης όλων των θεσμικών όπλων, καθώς και η αναγνώριση της νομιμότητας των κινήσεών της από κρίσιμους παράγοντες της Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με την αναζήτησή του από την ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, οδηγώντας στην αντίδραση του μάρτυρα.

"Δεν έχουμε λόγο να μπούμε στη συζήτηση αυτή.  Δεν θα υποβάλλει όρους ο Σαράφης. Η απάντηση είναι: η Επιτροπή με ευρεία συναίνεση γνωστοποίησε τις προθέσεις της στον Εισαγγελέα του Αρείου πάγου. Εξέταση με τον ίδιο τρόπο που εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης",σχολίαζε πηγή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που παρότι απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες τηλεφωνικής εμφάνισης του μάρτυρα, προϊδέαζε για την κατηγορηματική του απόρριψη και την επιμονή στην απόφαση για δια ζώσης εξέταση, με δεδομένο ότι έχει καταστεί σαφές πλέον ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα καθορισμού των όρων εξέτασης ανήκει στην Επιτροπή, πάντα βάσει των προβλέψεων του νόμου.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων της Επιτροπής έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της εξέτασης με φυσική παρουσία. Το, δε, ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει σε αυτή εφόσον και όταν γίνει μόνο αν δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλοίωση των χαρακτηριστικών των μαρτύρων.

Άλλη πηγή της Επιτροπής κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε την αναγκαιότητα της τετ - α- τετ εξέτασης, αναφερόμενη εμμέσως στο γεγονός ότι μετά τους ισχυρισμούς του Νίκου Μανιαδάκη για τις πραγματικές ταυτότητες των δύο μαρτύρων και τις κατηγορίες άλλου μάρτυρα για την εμπλοκή του ενός εξ αυτών στην καταγγελλόμενη σκευωρία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κατάθεσής τους ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να καταστεί σαφές αν είχαν ίδιον όφελος ή επιδίωκαν ευνοϊκή μεταχείριση από τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον πολιτικών προσώπων.

«Δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπά τους. Μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Και για να έχουμε απαντήσεις πραγματικές, πρέπει να τους εξετάσουμε στον ίδιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά αναφέρει μέλος της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.