Δύσκολη νύχτα για την Αττική με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη με την επέλαση της κακοκαιρίας "Ελπίς".

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών που ακινητοποιήθηκαν στην Αττική Οδό από το πρωί, συνεχίζεται με συμμετοχή του στρατού.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού γίνεται από έξι σημεία. 

Μάλιστα, φωτογραφίες από τον αυτοκινητόδρομο δείχνουν άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) που βοηθούν τους εγκλωβισμένους οδηγούς και τα οχήματά τους.

Η έντονη χιονόπτωση θα συνεχίσει μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα με αμείωτη ένταση, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τις 9 το πρωί θα εμφανιστεί μικρή εξασθένηση.

Μάλιστα κατά διαστήματα θα σημειωθούν εξάρσεις τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι λιγότερο έντονα από μεσημέρι και μετά.

Κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας κηρύσσεται για αύριο, λόγω της κακοκαιρίας, στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη. 

Στο πάγο όλη η χώρα

Γενική αργία κηρύχθηκε για αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω της κακοκαιρίας.

Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Γενική αργία κηρύχθηκε για αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω της κακοκαιρίας. Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ,  Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου. 

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό. 

Τηλεκπαίδευση

Στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση.

Δεν θα λειτουργήσουν επίσης οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. 

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση διευκρινίστηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της.

Χωρίς Ρεύμα

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές του κέντρου αλλά και στα βόρεια προάστεια καταγράφονται το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ βυθίσεις τάσης σημειώνονται στα νότια. 

Διακοπές σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνονται στη Νέα Φιλαδέλφια, στη Νέα Ιωνία, στο Χαλάνδρι, στα Πατήσια, στο Παγκράτι, στιν Άγιος Δημήτριος.

Προβλήματα στην ευρύτερη Αττική καταγράφονται στο Κάτω Σούλι,  στον Σχοινιά, στον Μαραθώνα, τη Λούτσα, την Παλλήνη, το Πικέρμι, το Νέο Ηράκλειο, την Πεύκη, την Κάντζα, την Παλλήνη, το Νέο Ψυχικό, την Αλσούπολη, την Φιλοθέη, και την Αγία Παρασκευή.

Μικρότερης έκτασης τοπικές βλάβες σημειώνονται σε πολλές περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε επιφυλακή για να παρεμβαίνουν άμεσα, όπου είναι δυνατή η πρόσβαση στα σημεία των βλαβών. 

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. 

Παράλληλα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και ήδη έχουν προχωρήσει σε διακομιδές όπου απαιτείται, ενώ βρίσκονται και σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του  ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής  συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα και αύριο στην Αττική  είναι τα ακόλουθα:

Σήμερα εφημερεύουν:

- Θριάσιο 
- Ασκληπιείο
- Ερυθρός Σταύρος 
- Ιπποκράτειο 

Αύριο εφημερεύουν:

08.00 με 14.30

- Κωνσταντοπούλειο
- Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς 
- 417 ΝΙΜΤΣ 

14.30 με 22.00

- ΚΑΤ 

14.30 με 08.00 (επόμενη ημέρα)

- Αλεξάνδρα
- Λαϊκό 
- ΕΛΠΙΣ 

08.00 με 08.00 (επόμενης)

- Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις