Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Έτοιμη από τον άλλο μήνα να υποδεχθεί επισκέπτες από τη Βρετανία που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χωρίς να χρειάζονται μοριακά τεστ πριν από την αναχώρηση είναι η Ελλάδα, δήλωσε στους Times ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο υπουργός σημείωσε αρχικά ότι θα γίνονται δεκτές ως αποδεικτικό εμβολιασμού οι κάρτες που χορηγεί στα σημεία εμβολιασμού το εθνικό σύστημα υγείας NHS στις οποίες αναγράφονται με το χέρι οι λεπτομέρειες του εμβολιασμού, με υπογραφή νοσηλευτή ή γιατρού.

«Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ένα ψηφιακό διαβατήριο, έχουμε δει τις χάρτινες κάρτες που χορηγούνται με τις ημερομηνίες των δύο ραντεβού για εμβολιασμό και τις αναγνωρίζουμε. Μπορούν να χρησιμοποιούνται στο έδαφος και στα σύνορα», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Εκπρόσωπος του Υπουργού Τουρισμού είπε, ωστόσο, αργότερα στο Sky News ότι μόνο επίσημα έγγραφα από τη Βρετανία που θα αποδεικνύουν τον εμβολιασμό θα γίνονται αποδεκτά. «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι επίκειται η έκδοση ενός πάσου υγείας», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε ότι στα σύνορα θα γίνονται δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ, με αναβάθμιση μέτρων σε περίπτωση εντοπισμού πολλών θετικών κρουσμάτων.

Οι επισκέπτες που δε θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικό αρνητικού μοριακού διαγνωστικού τεστ. Ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες να αρκεί και ένα πιο απλό γρήγορο τεστ αντιγόνων.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις