Μια  βαριά μέρα ξημέρωσε σήμερα για τον χριστιανισμό.Από το πρωί οι καμπάνες στις εκκλησίες όλης της χώρας χτυπούν πένθιμα. Η Αγιά Σοφιά μετράπηκε σε ισλαμικό τέμενος και άλλη μια πληγή ανοίγει στον σημαντικότερο ναό της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Ήταν έμπνευση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, το όραμα του Ιουστινιανού το δημιούργημα των δύο πιο σημαντικών αρχιτεκτόνων της Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου.Το πιο ιερό επίτευγμα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής, η Αγιά Σοφιά.

Η ιστορία πίσω από τον θρύλο

Επί Ιουστινιανού το 532 αρχίζει η κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς, στα θεμέλια του ναού που είχε χτίζει ο Μέγας Κωνσταντίνος. Τα σχέδια ανήκουν στους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο.

Είναι εκείνοι που έχτισαν το πιο φανταστικό και εμπνευσμένο χαρακτηριστικό της Αγίας Σοφίας, το μεγάλο τρούλο.

Περισσότεροι από 10.000 εργάτες εργάστηκαν  για την ανοικοδόμηση της.Χρησιμοποίησαν τα  πιο ακριβά υλικά ,χρυσό, πολύτιμους λίθους, λευκό μάρμαρο, ασήμι, και τελικά, μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια, ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, η Αγία Σοφία, θα επαναπροσδιόριζε το κέντρο της χριστιανικής πίστης.

Το κολοσσιαίο έργο χωρούσε 23.000 πιστούς και υπηρετούσαν 800 ιερείς.Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που όμοιό του δεν υπάρχει.

Για χίλια και πλέον χρόνια , η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και της ρωμιοσύνης. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Εάλω η Πόλις

Ήταν 29 Μαΐου του 1453 όταν ακούστηκε η κραυγή "Η Πόλις Εάλω" και η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων "έπεφτε" στα χέρια των Οθωμανών.

Μια μέρα πριν έμελλε να τελεστεί και η τελευταία Θεία Λειτουργία μέσα στον μεγαλοπρεπή ναό. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και υπερασπιστές της Πόλης μεταλαμβάνουν και ο αυτοκράτορας εμψυχώνει τον λαό να αντισταθεί γενναία λίγο πριν πέσει ηρωικά.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία λεηλατείται, βεβηλώνεται και μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος.

To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε τον ναό σε μουσείο.Στις 6 Δεκεμβρίου του 1985 ανακηρύχθηκε από την Ουνέσκο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς…

Μετά από 86 χρόνια γίνεται ξανά τζαμί...

Πηγή: skai.gr