Αφγανιστάν: Αποχωρούν οι τουρκικές δυνάμεις- «Ανεκτίμητος εταίρος η Τουρκία» λέει ο Μπλίνκεν

Την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η είδηση αυτή έρχεται μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας που είχαν τηλεφωνικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ειδικότερα, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί.

Όπως αναφέρει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου συζήτησαν σχετικά με το Αφγανιστάν με εντύπωση να προκαλεί το μήνυμα που ανήρτησε, αμέσως μετά, στο twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο κος Μπλίκεν, αναφέρει πως είχε συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τονίζει πως η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ κι ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή. 

Πάντως, πριν από λίγο το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρε σε ανακοίνωση του πως επιστρέφουν από το Αφγανιστάν, οι δυνάμεις της Τουρκίας, έχοντας απομακρύνει από εκεί 1.100 πολίτες.

«Ολοκλήρωσαν το καθήκον τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές ακόμη εάν το παραπάνω αφορά τις δυνάμεις που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ή επιπλέον δυνάμεις που είχαν σπεύσει στο Αφγανιστάν για να απεγκλωβίσουν πολίτες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε για μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εάν της ζητηθεί μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, το Reuters ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επέμεναν ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει και αυτός να αποχωρήσει πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Πηγή: skai.gr