Τσιόδρας: Ο ΠΟΥ μιλά για σημαντικούς κινδύνους από τη χρησιμοποίηση μάσκας

Ο Παγκόσμος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για σημαντικούς κινδύνους από τη χρησιμοποίηση μάσκας υπογράμμισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα αποφυγής της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. 

"Για τους κινδύνους στο γενικό κοινό τοποθετήθηκε πριν δυο μέρες ο ΠΟΥ (WHO) και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η χρήση μασκών από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται επιστημονικά από τα σημερινά δεδομένα, και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κίνδυνους, όπως να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, με δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας, με ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή" τόνισε ο κ. Τσιόδρας. 

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αντ' αυτού προκρίνεται η αποφυγή συνωστισμού και κλειστών χώρων με τήρηση απόστασης δύο μέτρων, να εκτελούμε συχνά υγιεινή χεριών -ειδικά όταν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα- με σαπούνι ή αντισηπτικό, να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με τον αγκώνα όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε ή να χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο που θα πετάμε αμέσως σε κάδο απορριμμάτων ή να αποφεύγουμε να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου. 

Για τις μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (respirators) και μάλιστα αυτές μάλιστα που περιέχουν βαλβίδα ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι "βγάζεις τον αέρα προς τα έξω με κίνδυνο να κολλήσεις τους άλλους, άσε που πρέπει να τις φυλάς για τους επαγγελματίες υγείας". 

"Και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά παρά υπέρ στη χρήση μάσκας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει όπως λέει στην αναφορά του λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς" κατέληξε ο κος Τσιόδρας. "Έκρινα πως το θέμα είναι σημαντικό και αύριο θα σας αναφέρω και την τελική τοποθέτησή μας μετά και τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής", είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr