Κοινωνική αναταραχή στο Ιράκ: Πάνω από 100 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις 

Στα πρόθυρα μίας εκτός ελέγχου κοινωνικής αναταραχής βρίσκεται το Ιράκ. Μετά από 4 ημέρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έληξαν όταν οι δυνάμεις ασφάλειας άνοιξαν πυρ ο αριθμός των θυμάτων ολοένα και αυξάνεται.  
   
Σχεδόν 100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και 4.000 τραυματισθεί από την Τρίτη που άρχισε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Η κλιμάκωση των διαδηλώσεων αποτελεί την χειρότερη έκρηξη βίας από το 2017 όταν οι αρχές ασφαλείας πέτυχαν την ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Τρίτη στην πρωτεύουσα με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών και επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, ο οποίος βρίσκεται στα ηνία της χώρας μόλις έναν χρόνο. 

Η πίεση εναντίον της κυβέρνησης εντάθηκε χθες όταν η ανώτερη σιιτική αρχή του Ιράκ, ο μεγάλος αγιατολάχ 'Αλι αλ-Σιστάνι, εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καλώντας τις αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

«Η κυβέρνηση και οι πολιτικές πλευρές δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των πολιτών για την πάταξη της διαφθοράς ούτε πέτυχαν τίποτα στη χώρα. Οι βουλευτές φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει», είπε ο σιίτης κληρικός. Κρίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ο Σιστάνι επέκρινε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπάρχαμ Σάλεχ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Αλ-Χαλμπούσι επιρρίπτοντας την ευθύνη κυρίως στους βουλευτές.
 

Πηγή: skai.gr