Εύκολος στόχος η Μαδρίτη

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές αποφάσισαν να ανατινάξουν τους συρμούς του προαστιακού σιδηρόδρομου στη Μαδρίτη επειδή η Ισπανία ήταν ο ευκολότερος στόχος από τις τρεις χώρες που συμμετείχαν εξ\' αρχής στον πόλεμο κατά του Ιράκ, υποστήριξε σήμερα ένας ανώτατος αξιωματικός της ισπανικής αστυνομίας στην κατάθεσή του, σήμερα, στη δίκη των 29 ατόμων που κατηγορούνται για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στις Αζόρες, τον Μάρτιο του 2003, με σκοπό να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα κέρδιζαν την υποστήριξη του ΟΗΕ για την υιοθέτηση μιας απόφασης που θα ενέκρινε τον πόλεμο στο Ιράκ.

\"Η Ισπανία επελέγη ως ο πιο αδύναμος κρίκος στην ομάδα των Αζορών\", υποστήριξε ο μάρτυρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας. Ο αξιωματικός αυτός κατέθεσε στο δικαστήριο κρυμμένος πίσω από μια κουρτίνα.

Από τις βόμβες που ανατίναξαν τέσσερα τρένα το πρωί της 11ης Μαρτίου 2004 σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι. Δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε ένα βίντεο στο οποίο αναφερόταν ότι οι επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για την αποστολή ισπανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και την υποστήριξη που προσέφερε η Μαδρίτη στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο μάρτυρας είπε ότι οι βομβιστές άρχισαν να καταρτίζουν τα σχέδια τους τον Οκτώβριο του 2003, επτά μήνες μετά την εισβολή στο Ιράκ και ότι η αστυνομία είχε αναφέρει ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος επιθέσεων εκ μέρους ισλαμιστών. \"Γνωρίζαμε πως η πιθανότητα επίθεσης εναντίον ισπανικών συμφερόντων είχε αυξηθεί σημαντικά\", κατέληξε.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr