ΗΠΑ: Κι άλλοι 1.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ζήτησε χθες Δευτέρα επιπλέον 1.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στο Τέξας, όπου οι συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις έως την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Πεντάγωνο επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε αίτημα για να εγκρίνει την αποστολή 1.000 μελών της Εθνοφρουράς στο Τέξας προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη φύλαξη συνόρων (CBP), που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις μαζικές αφίξεις νέων μεταναστών από το Μεξικό.

Τα μέλη της Εθνοφρουράς θα βοηθήσουν στη διαχείριση των κέντρων κράτησης για ενήλικες και μόνους μετανάστες στις πόλεις Ντόνα, στο ανατολικό τμήμα των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, και Τορνίγιο, στο μέσο των συνόρων.

Επίσης θα προσφέρουν βοήθεια σε διάφορες πύλες εισόδου στη χώρα και στα αεροδρόμια Ελ Πάσο και Λαρέντο, όπου η παρουσία τους θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα συμβάλει στην πιο ομαλή διακίνηση των μεταναστών.

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε πότε έλαβε το σχετικό αίτημα ούτε αν θα δώσει την έγκρισή του, όμως στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ ’μποτ έδωσε την έγκρισή του τα μέλη της Εθνοφρουράς να βοηθήσουν την CBP».

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δέχεται σφοδρές επικρίσεις μετά την έκθεση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην οποία γίνεται λόγος για «επικίνδυνα υπερπλήρη» κέντρα κράτησης μεταναστών στο Τέξας.

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί έχουν καταγγείλει τις «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αυτά και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε «σοκαρισμένη» από τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Τα κέντρα κράτησης «δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να διαχειριστούν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνει» στις ΗΠΑ, δικαιολογήθηκε μιλώντας στο CNN ο Ρόμπερτ Περές αναπληρωτής επικεφαλής της CBP.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, 223.263 άνθρωποι συνελήφθησαν στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε από τον Οκτώβριο του 2018 ως τον Μάιο του 2019, αύξηση 124% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ