Τουλάχιστον ένας νεκρός από έκρηξη του ηφαιστείου του Στρόμπολι (video)

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος, κατά πάσα πιθανότητα τουρίστας που πραγματοποιούσε εκδρομή στην περιοχή, έχασε τη ζωή του  ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Στρόμπολι της Ιταλίας που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, όπως επιβεβαίωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αnsa.

Συγκεκριμένα, ένα στέλεχος υπηρεσιών διάσωσης είπε ότι το θύμα πιστεύεται ότι ήταν τουρίστας που έκανε περίπατο και σκοτώθηκε από τις πέτρες που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο.

Από την αναπάντεχη έκρηξη προκλήθηκαν και πυρκαγιές στη δυτική πλευρά του νησιού που βρίσκεται στα βόρεια της Σικελίας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις από γειτονικά νησιά ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί και ένα Canadair.

"Είδαμε την έκρηξη από το ξενοδοχείο. Ακούστηκε ένας δυνατός βρυχηθμός", είπε η Μικέλε Φαβορίτο, που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Φίκο Γκράντε, στην ανατολική πλευρά του νησιού. "Βουλώσαμε τ' αυτιά μας και μετά ένα σύννεφο στάχτης μας κάλυψε. Ο ουρανός καλύφθηκε από στάχτη, ένα πολύ μεγάλο σύννεφο", πρόσθεσε.

Η Φιόνα Κάρτερ, μια Βρετανίδα τουρίστρια στο νησί Παναρέα, που απέχει 27 χιλιόμετρα από το Στρόμπολι, άκουσε επίσης την έκρηξη. "Γυρίσαμε και είδαμε ένα μανιτάρι καπνού να βγαίνει από το Στρόμπολι. Σοκαριστήκαμε. Η καυτή λάβα άρχισε να τρέχει στην πλαγιά, προς το χωριουδάκι Τζινόστρα", αφηγήθηκε. "Το σύννεφο μεγάλωνε ολοένα, ήταν άσπρο και γκρι. Κάλυψε το Τζινόστρα και μετά ολόκληρο το Στρόμπολι. Πολλά σκάφη απέπλευσαν για το Στρόμπολι", συνέχισε.


Το ηφαίστειο έστειλε μια πυκνή στήλη τέφρας ψηλά στον ουρανό αναφέρει το Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της χώρας.
.
Σύμφωνα με το ANSA τουρίστες που βρίσκονταν στο σημείο, τρομοκρατημένοι από την απρόσμενη έκρηξη στο μικρό νησί της Μεσογείου, ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Το αρχιπέλαγος των Αιολίδων Νήσων, στις οποίες ανήκει το Στρόμπολι, έχει μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό και εκεί έχουν χτίσει εξοχικές κατοικίες πολλές διασημότητες.

Οι εικόνες και  τα βίντεο που αποτυπώνουν το συμβάν κόβουν την ανάσα.
Πηγή: skai.gr