Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το κύμα καύσωνα

Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα του Ιουνίου καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, στο πλαίσιο του κύματος καύσωνα που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο.

Η θερμοκρασία στο Βερολίνο μετρήθηκε χθες έως και στους 38,6 βαθμούς Κελσίου, που συνιστά εθνικό ρεκόρ για τον Ιούνιο. Σε ολόκληρη την επικράτεια της Γερμανίας 51 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ιστορικά υψηλά για τον τρέχοντα μήνα.

Η υδρολογική και μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστρίας εκτίμησε πως η κεντροευρωπαϊκή χώρα βιώνει τον θερμότερο Ιούνιο στην καταγεγραμμένη ιστορία της, με την θερμοκρασία να υπολογίζεται 4,5 βαθμούς πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

Στην Ελβετία, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως την Τρίτη το μεσημέρι διαπιστώθηκαν νέα εθνικά ρεκόρ ζέστης σε υψόμετρο. Στην πόλη Σο-ντε-Φοντ, που βρίσκεται στην οροσειρά του Ιούρα, σχεδόν χίλια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το θερμόμετρο έδειξε 31,2 βαθμούς.

Σύμφωνα με το BBC ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στην Πολωνία και την Τσεχία.

Οι γαλλικές Αρχές εν τω μεταξύ προειδοποίησαν πως θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές. Η μετεωρολογική υπηρεσία ενημέρωσε πως οι καύσωνες στην Γαλλία έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 34 χρόνια και θα διπλασιαστούν εκ νέου έως το 2050.

Ο καύσωνας προκλήθηκε από θερμές μάζες αέρα που προέρχονται από την Αφρική και έπληξαν πρώτα την Ισπανία.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε πως είναι πρόωρο να αποδώσουμε τις εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή, όμως διευκρίνισε πως τα φαινόμενα που παρατηρούμε συνάδουν με τα κλιματικά σενάρια που προβλέπουν παρατεταμένα θερμά γεγονότα λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Πηγή: skai.gr