KOΣΜΟΣ


Στη δημοσιότητα το οικονομικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού τους σχεδίου για το Μεσανατολικό, το οποίο θα παρουσιασθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπαχρέιν, απουσία των Παλαιστινίων, και έχει ως στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών.

 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού τους σχεδίου για το Μεσανατολικό, το οποίο θα παρουσιασθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπαχρέιν, απουσία των Παλαιστινίων, και έχει ως στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν αυτό το οικονομικό μέρος του αμερικανικού σχεδίου λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον οφείλει πρώτα να θέσει τέλος στην υπεξαίρεση των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου, που φέρει τη σφραγίδα του γαμπρού του αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και στηρίζεται στη προσέλκυση διεθνών επενδύσεων για τους Παλαιστίνιους για την βελτίωση των υποδομών και της διακυβέρνησης στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

«Αρχίστε από την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, από τον τερματισμό της αρπαγής της γης μας από το Ισραήλ, των πόρων μας και των χρημάτων μας, δώστε μας την ελευθερία κίνησης και τον έλεγχο των συνόρων μας, του εναέριου χώρου μας, των χωρικών μας υδάτων...και στην συνέχεια φροντίστε να στήσετε μία δυναμική και εύρωστη οικονομία για εμάς, ως ελεύθερο και κυρίαρχο λαό», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η διάσκεψη της Μανάμα, που διεξάγεται την Τρίτη και την Τετάρτη υπό τη αιγίδα του Τζάρεντ Κούσνερ, θα είναι η ευκαιρία για την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία θα περιλάβει αργότερα ένα πολιτικό μέρος, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Όμως, η Παλαιστινιακή Αρχή μποϊκοτάρει την διάσκεψη που φέρει τον φιλόδοξο τίτλο «Από την Ειρήνη στην Ευημερία», απαντώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία υποστηρίζει πλήρως το Ισραήλ, επιδιώκει να εξαγοράσει τους Παλαιστίνιους και να τους στερήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Η Ουάσινγκτον παρουσιάζει το «σχέδιο», το οποίο θα συζητηθεί στο Μπαχρέιν με οικονομικούς αξιωματούχους των πλούσιων χωρών του Κόλπου, ως «ιστορικό».

Αντιπροσωπεύει το πλέον φιλόδοξο και πλήρες διεθνές εγχείρημα για τον παλαιστινιακό λαό μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Μπορεί να μεταμορφώσει την Δυτική Όχθη και την Γάζα κατά θεμελιώδη τρόπο και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην παλαιστινιακή ιστορία, ένα κεφάλαιο που δεν θα ορίζεται από τις δοκιμασίες και τις απώλειες, αλλά από την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Στόχος, η κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας για τους Παλαιστίνιους και ο διπλασιασμός του ΑΕΠ τους.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η πρωτοβουλία μπορεί να μεταμορφώσει την παλαιστινιακή οικονομία με την δημιουργία περισσότερων του ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Και κινδυνεύοντας να εξοργίσει ακόμη περισσότερο την παλαιστινιακή ηγεσία, η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι τα κεφάλαια θα διαχειρίζεται διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα για να διασφαλισθεί καλύτερη διαχείριση και να αποφευχθεί η διαφθορά.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Δεν είναι ακόμη σαφές και δεν είναι επίσης γνωστό εάν τα αραβικά κράτη του Κόλπου- που έχουν βρει σημεία προσέγγισης με το Ισραήλ λόγω της κοινής τους εχθρότητας προς το Ιράν- θα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στο οικονομικό μέρος του σχεδίου πριν από τη επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, το πολιτικό μέρος του σχεδίου μπορεί να αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο.

Η παλαιστινιακή ηγεσία είναι εξαιρετικά καχύποπτη απέναντι στον Τζάρεντ Κούσνερ, φίλο της οικογένειας Νετανιάχου, και τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο που δεν κρύβει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ και έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Τζάρεντ Κούσνερ μπορεί να μη αναφέρεται σε δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σε ακόμη μία παραβίαση της γραμμής που ακολουθεί η αμερικανική διπλωματία εδώ και δεκαετίες.

«Η παρουσία μας στην Μανάμα δεν θα χρησίμευε παρά στην νομιμοποίηση μίας αμερικανικής πρωτοβουλίας που στόχο έχει να μας στερήσει τα δικαιώματά μας και να αλλάξει το ιστορικό σχήμα «εδάφη έναντι της ειρήνης» σε «από την ειρήνη στην ευημερία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παλαιστινιακή αρχή πριν από την δημοσίευση των λεπτομερειών του σχεδίου.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας απέρριψε επίσης κατηγορηματικά την διάσκεψη της Μανάμα. Ο εκ των ηγετών της Ισμαΐλ Χανίγιε δήλωσε ότι η διάσκεψη έχει ως στόχο να μετατρέψει «την παλαιστινιακή υπόθεση από πολιτικό σε οικονομικό ζήτημα».

Αν και το σχέδιο δεν μνημονεύει την Χαμάς, αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί να δοθεί βοήθεια στην Γάζα, με την αναβάθμιση, για παράδειγμα, του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μία επένδυση ύψους 590 εκατομμυρίων δολαρίων.


 
Οι Podemos προειδοποιούν τον Σάντσεθ στο παρά πέντε της ψήφου εμπιστοσύνης
Δεν θα δεχτούμε διακοσμητικές θέσεις στην κυβέρνηση, διαμήνυσε στον Σοσιαλιστή υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο...
22.07.2019, 23:50
Τραμπ: Θα μπορούσε να νικήσω στο Αφγανιστάν σε μία εβδομάδα, αλλά... (vid)
«Απλά δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατομμύρια ανθρώπους...»
22.07.2019, 23:30
Δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για φερόμενο βιασμό ο Ρονάλντο
Οι καταγγελίες του πρώην μοντέλου ότι ο πορτογάλος αστέρας την βίασε πριν δέκα χρόνια στο Λας Βέγκας δεν...
22.07.2019, 23:23
Αυτό είναι το έμβλημα της 1ης τουρκικής Μοίρας S-400 - Τι συμβολίζει (φωτό)
Το έμβλημα είναι σχεδιασμένο από έναν Τούρκο γραφίστα
22.07.2019, 21:01
Πολυεθνική ναυτική δύναμη για τα στενά του Ορμούζ θέλει η Βρετανία
Απάντηση στην κατάσχεση ενός τάνκερ με βρετανική σημαία από το Ιράν αναζητά το Λονδίνο.
22.07.2019, 19:42
WSJ: Η Huawei βοήθησε την Βόρεια Κορέα να στήσει το ασύρματο δίκτυό της
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κινεζικός γίγαντας της νέας τεχνολογίας συνεργάστηκε με την κινεζική κρατική...
22.07.2019, 18:17
Πέθανε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας
Ο 72χρονος Γιουκίγια Αμάνο ήταν κεντρικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις που, το 2015, οδήγησαν στην συμφωνία...
22.07.2019, 17:10
WSJ: Επαφές με Γερουσία για κυρώσεις στην Τουρκία σχεδιάζει ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία...
22.07.2019, 16:43
Φωτιά στη Φλωρεντία προκαλεί χάος στους σιδηροδρόμους και τους ταξιδιώτες
Η φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί σε μια μονάδα ελέγχου δικτύου και σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, πιθανόν...
22.07.2019, 16:41
Ιράν: Οι αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση «δικτύου κατασκόπων της CIA»
Η εξάρθρωση ενός "δικτύου κατασκόπων" που λειτουργούσε για λογαριασμό των ΗΠΑ είχε ανακοινωθεί στις 18...
22.07.2019, 14:33

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.