Κλείσιμο

Τραμπ: Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, αλλά ίσως ήταν πράγματι λάθος

Το Ιράν υπέπεσε σε «ένα πολύ μεγάλο λάθος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της κατάρρευσης ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρξουν συνέπειες για την Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στο παρελθόν πως δεν επιδιώκει σύρραξη αλλά θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς λίγη ώρα αργότερα από δημοσιογράφους εάν προτίθεται να διατάξει επιδρομές κατά του Ιράν ο πρόεδρος απάντησε: «Θα μάθετε σύντομα».

Ωστόσο φάνηκε να υποχωρεί από τις επιθετικές δηλώσεις του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επρόκειτο για κατάρριψη που έγινε λόγω των ενεργειών ενός μεμονωμένου αξιωματικού ή για λάθος. «Θα μπορούσε να ήταν κάποιος ανεξέλεγκτος ή τρελός», είπε.



Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισαν την κατάρριψη του drone «απρόκλητη επίθεση» σε διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από τα στενά του Ορμούζ.

Οι Φρουροί αντιτείνουν πως το αναγνωριστικό αεροσκάφος, τύπου RQ-4A Global Hawk, παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε πάνω από τις ακτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την Δευτέρα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αποστολή 1.000 ακόμα στρατιωτών στην Μέση Ανατολή. Τον προηγούμενο μήνα είχε αποφασίσει την αποστολή αεροπλανοφόρου και συνοδευτικών πλοίων και 1.500 ενστόλων.

Την ίδια ημέρα η Τεχεράνη ενημέρωσε πως εντός δεκαημέρου θα υπερβεί το όριο αποθηκευμένου εμπλουτισμένου ουρανίου που επιτρέπεται να τηρεί, βάσει της συμφωνίας του 2015 για την ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματός της.

Προειδοποίηση πως τυχόν στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα οδηγούσε σε καταστροφή απηύθυνε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγω για κλιμάκωση της βίας και για νέο προσφυγικό κλίμα.

Οι πραγματικές συνέπειες θα ήταν «δύσκολο να υπολογιστούν», προσέθεσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πηγή: skai.gr