ΗΠΑ: Απρόκλητη επίθεση από το Ιράν η κατάρριψη του drone

«Απρόκλητη επίθεση» σε διεθνή εναέριο χώρο χαρακτήρισαν οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν, που έλαβε χώρα σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Η κατάρριψη έχει κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη στην περιοχή του Κόλπου, αυξάνοντας τους φόβους για σύρραξη, καθότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Ανοδικά κινούνται από το πρωί οι τιμές του πετρελαίου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υποστηρίζουν πως το αεροσκάφος εντοπίστηκε πάνω από τα νότια παράλια της χώρας, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός των Φρουρών, στρατηγός Χουσεΐν Σαλάμι, δήλωσε πως η κατάρριψη συνιστά «ξεκάθαρο μήνυμα» προς τις ΗΠΑ. Τόνισε πως τα σύνορα αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Τεχεράνη. «Όποιος παραβιάσει [τις γραμμές] θα καταστραφεί και δεν θα επιστρέψει [στην πατρίδα του]», προσέθεσε ο στρατηγός.

Οι ΗΠΑ αντέτειναν πως το drone χτυπήθηκε από ιρανικά αντιαεροπορικά πυρά ενώ πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από τα στενά του Ορμούζ, που αποτελούν κομβική αρτηρία για την θαλάσσια εξαγωγή πετρελαιοειδών από την Μέση Ανατολή.

«Ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Κεντρική Διοίκηση επιβεβαίωσε πάντως πως το κατεστραμμένο drone ήταν τύπου Global Hawk, όπως είχαν ισχυριστεί εξ αρχής οι Φρουροί της Επανάστασης. Οι πρώτες διαρροές από την αμερικανική πλευρά είχαν ταυτοποιήσει το αεροσκάφος ως ένα διαφορετικό μοντέλο.

Η Ουάσιγκτον έχει αποδώσει στο Ιράν επιθέσεις εναντίον έξι τάνκερ που χτυπήθηκαν στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στο Ορμούζ τον τελευταίο ενάμισι μήνα. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγιο για απόπειρα ενοχοποίησής της.

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους στην Μέση Ανατολή κατά 1.000 άνδρες, ενώ τον Μάιο είχαν στείλει ακόμα 1.500 ένστολους.
Πηγή: skai.gr