Ενστάσεις Μέρκελ σε άμεσες διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Αντίθετη στην άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω Βουλής, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο, όπως μεταδίδουν η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και ο ιστότοπος finanzen.de.

Κανονικά η συζήτηση για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ενστάσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο βαλκανικών χωρών έχουν ήδη διατυπώσει ορισμένες χώρες-μέλη, πρωτίστως η Γαλλία.

Πριν δύο ημέρες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του μπορεί να καταρρεύσει εάν οι Ευρωπαίοι δεν εγκρίνουν την άμεση έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.

Η στάση της κ. Μέρκελ προκάλεσε την ενόχληση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μίχαελ Ροτ, ο οποίς είναι μέλος του συμπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ στην «Sueddeutsche Zeitung».

Προσέθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν «κάνει τα μαθήματά τους».

Σημειώνεται πάντως πως χθες το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr