Κλείσιμο

Δημόσια αντιπαράθεση στους Τόρις για το «no deal»

Προετοιμασμένοι να ψηφίσουν κατά μίας μελλοντικής κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματός τους που θα πρότεινε την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δήλωσαν το πρωί της Πέμπτης ο εκ των υποψηφίων διαδόχων της Τερέζα Μέι υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χάμοντ είπε: «Δε θα μπορούσα να υποστηρίξω μία κυβερνητική πολιτική στάση που θα έλεγε ότι ως ζήτημα επιλογής θα επιδιώξουμε μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Το εθνικό συμφέρον υπερτερεί του κομματικού συμφέροντος. Εάν αντιμετωπίσω μία δύσκολη επιλογή, θα ενεργήσω με βάση αυτό που πιστεύω ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας».

Αντιδρώντας στη δήλωση Χάμοντ, η πρώην υπουργός Εργασίας και μία από τους 11 υποψηφίους διαδόχους της πρωθυπουργού Μέι, Έσθερ ΜακΒέι, επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα πρέπει να βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ακόμα και αν αυτό σημαίνει ‘no deal’. «Δεν πρόκειται με τίποτα να υπάρξει νέα παράταση, αυτή θα είναι η ημερομηνία (εξόδου)», σχολίασε.

Διαφώνησε μάλιστα με τη θέση ότι το κοινοβούλιο μπορεί να αποτρέψει τη μη συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ, απορρίπτοντας αυτό το επιχείρημα ως ευσεβή πόθο των Remainers. Υπενθύμισε ότι το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει υπέρ της διαδικασίας του Άρθρου 50 που ορίζει πλέον έξοδο από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ερωτηθείς λίγο αργότερα για τις δηλώσεις ΜακΒέι ο κ. Στιούαρτ, από την πτέρυγα των μετριοπαθών Brexiteers στους Συντηρητικούς, είπε ότι θα καταψήφιζε μία κυβέρνηση που θα προωθούσε το ‘no deal’.

Από τους 11 υποψηφίους για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία τουλάχιστον τέσσερις έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ του Brexit στα τέλη Οκτωβρίου ακόμα και χωρίς συμφωνία – οι Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Ράαμπ, Έσθερ ΜακΒέι και Άντρια Λέντσομ.

Θέση εναντίον του ‘no deal’ έχουν πάρει οι Ρόρι Στιούαρτ, Ματ Χάνκοκ και Τζέρεμι Χαντ και εν μέρει ο Μάικλ Γκόουβ.

Οι Κιτ Μάλτχαουζ και Τζέιμς Κλέβερλι έχουν πει ότι είναι προτιμότερη η έξοδος με μια συμφωνία, ενώ ασαφής παραμένει η θέση του υπουργού Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο