Κλείσιμο

Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής ο Κουρτς, σκληρή πολιτική μάχη στην Αυστρία

Πρόταση μομφής θα αντιμετωπίσει την επόμενη εβδομάδα ο δεξιός πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς που διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO).

Η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα την Δευτέρα και θα κριθεί από την στάση που θα τηρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κόμμα των Ελευθέρων, που είναι το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο αντίστοιχα.

Η παράταξη του κ. Κουρτς, το Λαϊκό Κόμμα, ελέγχει μόλις 61 από τις 183 έδρες στην Βουλή, που σημαίνει ότι είναι ευάλωτη μετά την διάλυση της κυβερνητική συμμαχίας.

Το Κόμμα των Ελευθέρων έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Συνεπώς ο κ. Κουρτς κινδυνεύει να χάσει την καγκελαρία ενόψει των πρόωρων εκλογών που έχει προκηρύξει και κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο.

Η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών από την πλευρά της έχει ζητήσει αντικατάσταση όλων των μελών της κυβέρνησης από τεχνοκράτες.

Σε περίπτωση πτώσης του κ. Κουρτς ο κεντρώος πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν θα κληθεί να ορίσει υπηρεσιακό καγκελάριο που θα υπηρετήσει έως τις κάλπες.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από το μικρό οικολογικό κόμμα Τώρα κι όχι από μεγάλη αντιπολιτευόμενη παράταξη.

Η κυβερνητική κρίση στην Βιέννη ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, όταν γερμανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν κρυφό βίντεο που εικόνιζε τον αντικαγκελάριο και επικεφαλής του FPO, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να συνομιλεί με την φερόμενη ανιψιά ρώσου ολιγάρχη για πιθανές χάρες και ανταλλάγματα.

Ο κ. Στράχε υποχρεώθηκε σε παραίτηση την επόμενη ημέρα. Χθες ο κ. Κουρτς αποφάσισε να καρατομήσει τον υπουργό Εσωτερικών που προερχόταν από το FPO, με το επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν να είναι αρμόδιος για επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας.

Όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί της ακροδεξιάς απείλησαν με παραίτηση ώστε να εμποδίσουν την αποπομπή του συναδέλφου τους. Στο πλευρό του κ. Κουρτς έσπευσε ο πρόεδρος Φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος ενέκρινε την απομάκρυνση του ΥΠΕΣ και έκανε δεκτές τις υπόλοιπες παραιτήσεις.

Ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν ζήτησε από τον καγκελάριο να ορίσει άμεμπτους τεχνοκράτες ως υπηρεσιακούς αντικαταστάτες στα κενά υπουργικά χαρτοφυλάκια.
Πηγή: skai.gr