Κλείσιμο

Ερντογάν: Αντίποινα για το Γκολάν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στροφή στο ισλαμικό στοιχείο κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέντε ημέρες πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, την Κυριακή, όπου το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του κινδυνεύει να υποστεί ήττες στην Άγκυρα και άλλα αστικά κέντρα.

Με αφορμή την αιφνίδια απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα διαφιλονικούμενα Υψίπεδα του Γκολάν, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να υιοθετεί εκ νέου τον ρόλο του προστάτη του ισλαμικού κόσμου, συνδέοντας το Γκολάν με πρόταση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τραπεζούντα χθες ο κ. Ερντογάν παρουσίασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος ως «απάντηση» στην «παραχώρηση» των Υψιπέδων στον «κατακτητή», αλλά και στην προγενέστερη απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου Anadolu.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1967, μετά τις συγκρούσεις με την Συρία στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Προσαρτήθηκαν επισήμως το 1981. Η διεθνής κοινότητα ωστόσο τα αντιλαμβάνεται ως κατεχόμενα εδάφη ενώ συνάμα αναγνωρίζει το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους έως ότου να λυθεί το Παλαιστινιακό.

Η Αγία Σοφία, που λειτουργεί ως μουσείο από την δεκαετία του 1930, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Η UNESCO διέρρευσε πως το καθεστώς του κτηρίου δεν μπορεί να αλλάξει δίχως την έγκρισή της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος και προστάτης του ισλαμικού κόσμου κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Μετά την σφαγή 50 ανθρώπων σε δύο τεμένη στην Νέα Ζηλανδία, στις 15 Μαρτίου, ο τούρκος πρόεδρος άρχισε να προβάλει σε προεκλογικές συναθροίσεις το βίντεο που τραβούσε ζωντανά ο νεοναζί δολοφόνος, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της ισλαμοφοβίας.

Η στάση Ερντογάν, ειδικά δηλώσεις πως Αυστραλοί και Νοεζηλανδοί που θα επισκεφτούν την Τουρκία θα σταλούν πίσω με φέρετρα εάν εκφράσουν αντι-ισλαμικές απόψεις, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Καμπέρα και του Γουέλινγκτον.
Πηγή: skai.gr