Tραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα που αναγνωρίζει κυριαρχία του Ισραήλ στo Γκολάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα, παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν. Είχε προηγηθεί η αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ειδικότερα, με το διάταγμα αυτό, επισημοποιείται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, της 21ης Μαρτίου, ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν πλήρως» την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν.

Την ίδια ώρα και λίγο αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το απόλυτο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «αξιοκαταφρόνητη επίθεση» τη ρίψη μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.



Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή απαντάει «με σθένος» στην εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα, που προκάλεσε τον τραυματισμό 7 ανθρώπων στο βόρειο Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Νετανιάχου.

«Ενώ εμείς μιλάμε αυτήν την ώρα (…), το Ισραήλ απαντάει με σθένος σε αυτήν την τυφλή επίθεση. Έχω ένα απλό μήνυμα να απευθύνω στους εχθρούς του Ισραήλ: θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το Κράτος μας» σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Για «επίθεση στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Συρίας έκανε λόγο το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια πρώτη αντίδρασή του. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr